Bråk om klimatmiljarder väntas i oljestaten
Publicerad 2024-09-21
Allt handlar om pengar när världens länder möts i en auktoritär petrostat för att ta steg framåt i kampen mot klimatförändringarna. Kanske kan frivilliga löften om allt från turism till världsfred lätta upp de svåra förhandlingarna?
Om mindre än två månader reser förhandlare från hela världen till Azerbajdzjan för att försöka enas om en väg framåt i arbetet med att dämpa klimatförändringens mest förödande effekter. Febrilt arbete pågår för att ge Baku ett ansiktslyft till dess att toppmötet COP29 inleds den 11 november
Att en stat beroende av olja och fossilgas står värd för FN:s klimatmöte väcker kritik. Människorättsorganisationer varnar också för att aktivister kan få det svårt, eftersom landet styrs som en diktatur och ofta tystar kritiska röster.
Nytt miljardmål
Huvuduppgiften för mötet är att komma överens om ett nytt mål för klimatfinansiering – de pengar rika länder ska betala för att hjälpa fattigare länder tackla klimatförändringarna. Många utvecklingsländer menar att de inte kan vässa sina mål för utsläppsminskningar utan att få mer stöd till investeringar.
Oenigheten om summan och vem som ska betala är dock avgrundsdjup, vilket bäddar för heta diskussioner. Fram till 2025 har rika länder åtagit sig att tillhandahålla 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering, men därefter menar utvecklingsländer att det snarare krävs 1 000 miljarder dollar per år. USA och EU vill också att fler länder ska bidra med stöd, som oljerika Gulfstater och Kina – vilket de senare inte håller med om.
Ordförandeskapet har presenterat flera icke-bindande sidoinitiativ som enskilda nationer kan ställa sig bakom, som ett ”komplement” till de svåra förhandlingar som kräver konsensus. Det handlar bland annat om att be länder att anta en vapenvila under mötet, minska utsläppen från turismen och öka den globala energilagringen.
Bromsar framsteg?
På förra årets möte enades länderna om att jobba för en omställning från fossila bränslen i energisystem till 2050 och en tredubbling av förnybar energi till 2030. Men förhandlare från fem västländer säger till The Financial Times att en grupp länder, däribland Saudiarabien och Ryssland, återigen försöker bromsa framsteg i frågan.
Förhandlarna säger att de nu försöker pressa Azerbajdzjan att prioritera diskussioner om utfasning av fossila bränslen i Baku, i ett försök att motverka motståndet från länder som har ett ekonomiskt intresse av fortsatt utvinning av olja, kol och fossilgas. Det är en nödvändighet för att COP29 ska kunna bli framgångsrikt, menar förhandlarna.