En åtalad för brott mot vistelseförbud

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-05-14

En man med vistelseförbud i Göteborg har åtalats, misstänkt för att ha brutit mot förbudet. Arkivbild.

En man i 25-årsåldern har åtalats efter att ha brutit mot ett vistelseförbud i centrala Göteborg. Förbuden är en del i polisens arbete för att störa ut narkotikahandeln och öka tryggheten i centrum.

Tanken med lagen om så kallat preventivt vistelseförbud, som började gälla i februari, är att motverka brottslig verksamhet. I Göteborg är just nu tre personer förbjudna att vistas i centrum.

– Det rör sig om stadskärnan, och platser som vi tycker att personerna har varit med och spridit otrygghet kring, säger Max Olsson som är lokalpolisområdeschef i Göteborg city.

Om förbudet inte följs kan det få rättsliga följder. Så är fallet för en man i 25-årsåldern. Mannen häktades i helgen och är nu åtalad, misstänkt för överträdelse av vistelseförbud.

– Förbudet är ett ganska nytt medel, så man får se hur praxis utvecklar sig på det här området, säger åklagare Lisa Tenfält som har skrivit åtalet.

Mannen förnekar brott.

De tre preventiva vistelseförbuden är de första i Storgöteborg och har, sedan utfärdandet för en månad sedan, gett resultat, enligt Max Olsson.

– Vi ser en mindre aktivitet i det här nätverket. Vi bryter ett mönster och kan komma närmare inpå andra i den här miljön, säger han.

ANNONS