Hamas: Israeliska attacker försvårar förhandling

TT

Publicerad 2024-07-10 13.07

Mossadchefen David Barnea representerar Israel i samtalen om vapenvila. Bild tagen under en ceremoni för stupade israeliska soldater i Jerusalem i maj.

Israels upptrappade offensiv i Gaza försvårar kompromisser i förhandlingarna om vapenvila, varnar en företrädare för den terrorstämplade rörelsen Hamas.

Den förnyade samtalen i Qatar väntas påbörjas under onsdagen.

Israels delegation har mycket riktigt rest till Doha, rapporterar israeliska medier.

Delegationen består av underrättelsetjänstens och säkerhetstjänstens chefer, samt generalmajor Nitzan Alon. De kommer att hålla möten med amerikanska, qatariska och egyptiska företrädare.

Tidningen Haaretz beskriver mötena som ”avgörande” i försöken att nå en överenskommelse mellan Israel och terrorstämplade Hamas, möjligen redan de kommande dagarna.

Tre faser

Under de senaste dagarna har Israel trappat upp sin offensiv i Gaza. Samtidigt har dödliga attacker som träffat flera skolbyggnader som använts som skydd av fördrivna palestinier väckt skarp kritik från bland andra Tyskland och Frankrike.

Israel försöker ”sätta press i förhandlingarna” genom de upptrappade striderna, hävdar Hamasföreträdaren Hossam Badran i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

De ”fortsatta massakrerna kommer bara att få oss att stå fast vid våra krav”, tillägger han.

Det avtal som ligger på bordet är uppdelat i tre faser. Den första fasen innebär sex veckors eldupphör, under vilket kvinnliga, äldre och skadade gisslan ska släppas från Gaza i utbyte mot ett stort antal palestinier fängslade i Israel.

Hizbollah följer Hamas

I förra veckan uppgavs extremiströrelsen Hamas ha släppt ett av sina huvudkrav i förhandlingarna om vapenvila: att ett avtal ska innebära ett totalt, permanent slut på Israels krigföring.

Sedan Gazakriget inleddes, efter Hamas attack mot Israel i oktober i fjol, har också Israel och den Libanonbaserade milisgruppen Hizbollah nästan dagligen beskjutit varandra.

Shiamilisens ledare Hassan Nasrallah upprepar under onsdagen att Hizbollah kommer att följa allierade Hamas beslut i förhandlingarna, och upphöra med sina attacker om en överenskommelse om vapenvila nås.