Leah, 18, blev ensam i klassrummet – kompisarna drog på studentresa

Publicerad 2024-07-09 07.31

Svenska gymnasieelever flyr skolan för studentresor till Magaluf, Rhodos och Aiya Napa.

Men alla har inte råd att bränna tusentals kronor utomlands. Andra vill inte åka på en resa där alkoholen står i fokus.

Kvar blir enstaka elever i klassrummen.

– Det är konstigt att man behöver sticka ut för att man inte har tusentals kronor att bara kasta i väg. Det blir en klassfråga, säger Leah Berggren, 18, från Falun.

Under de senaste åren har en ny tradition växt fram – studentresorna.

Tillsammans organiserar klasser – och i vissa fall hela årskurser – utlandsresor till ökända festorter under de sista skälvande veckorna av gymnasiet.

I en veckas tid byts skola och plugg ut mot dygn fyllda av sol, bad och alkohol.

Då ekar klassrummen nästintill tomma hemma i Sverige – och kvar i skolan är enskilda elever som av olika anledningar inte följt med på studentresan.

– Det är väldigt dyrt att åka i väg. Flera av mina vänner har lagt omkring 7 000 kronor på sina studentresor. Det ville inte jag göra, säger Leah Berggren, 18, från Falun.

Leah vill lyfta hur studentresorna kan skapa ett utanförskap.

”En klassfråga”

Så när klasskompisarna låg på stranden eller var på dagsfester på Rhodos i Grekland gick Leah Berggren i skolan.

Ångrar du att du stannade hemma?

– Nej. En studentresa är inte för mig. Men jag vill lyfta att resorna faktiskt kan skapa ett utanförskap. Framför allt bland dem som inte har råd att åka.

Hon fortsätter:

– Det finns en stor hets kring att åka på studentresor, och det blir en ekonomisk stress för oss unga. Det är konstigt att man behöver sticka ut för att man inte har tusentals kronor att bara kasta i väg. Det blir en klassfråga.

”Flera av mina vänner har lagt omkring 7 000 kronor på sina studentresor”, säger Leah Berggren, 18.

Edith, 19, fick fomo

Även Edith Viklund, 19, från Falun stannade hemma när hennes klass åkte på studentresa.

– Jag gick i skolan och jobbade upp två betyg. Under en del lektioner var jag helt själv i klassrummet tillsammans med läraren.

Men valet att stanna hemma var inte självklart.

– Först tänkte jag att jag skulle åka, men samtidigt vet jag ju om att studentresor handlar mycket om att supa. Jag vill bli idrottare och tror inte en sådan resa skulle gynna min karriär, säger Edith Viklund.

Hade du inte kunnat åka med utan att dricka alkohol?

– Jo, men själva resorna går ju egentligen ut på att festa. Vad skulle jag då göra på Rhodos när de andra gick ut? Sitta hemma själv på hotellrummet? frågar hon sig.

Hur var det att vara hemma?

– Det var jobbigt och jag hade lite

fomoKort för engelskans ”fear of missing out”. Det betyder att ha en rädsla för att missa något. . Det jobbigaste var allt som publicerades på Instagram och stories på Snapchat. Folk såg verkligen ut att ha sjukt kul.

”Under en del lektioner var jag helt själv i klassrummet tillsammans med läraren”, säger Edith, 19.

Läraren: Moment 22

Jan Svärdhagen är gymnasielärare i Kristinegymnasiet i Falun. Han är kritisk till fenomenet studentresor – som äger rum under skoltid.

– I ett av mina klassrum hade jag bara en elev som var kvar i klassrummet under studentresan. Det blir som ett moment 22. Vi vet om att de flesta eleverna är borta. Ska vi trots det ha uppgifter, prov och seminarium?

Han lyfter flera fall där studentresor påverkat elevernas betyg.

– Vi har fått vittnesmål från föräldrar vars barn valt att stanna hemma från skolan för att de inte haft råd att åka utomlands med klassen. Eleverna har tyckt att det är pinsamt att gå till skolan och visa att man är kvar hemma i Sverige.

”Traumatiska upplevelser”

Jan Svärdhagen säger att flera tidigare elever mått dåligt efter att de kommit hem från studentresan.

– En del elever har kommit hem med väldigt traumatiska upplevelser. Vi har mött elever som blivit utsatta för sexuella övergrepp och rån. Då har vi skolan ställt upp och hjälpt eleverna bearbeta det trots att vi egentligen inte har något med resan att göra.

Tusentals svenska elever vill åka på studentresor och du säger att det orsakar en mängd olika problem. Har du någon lösning på situationen?

– Min uppmaning är att eleverna åker på sådana resor efter studenten. Då har eleverna fått sina betyg, de har kunnat få ut allt som de förtjänar av skolan och det skapar inte samma typ av utanförskap.

Jan Svärdhagen, gymnasielärare på Kristinegymnasiet i Falun.

Följ ämnen i artikeln