Vänskap blomstrar när Macron besöker Berlin

TT-AFP

Publicerad 2024-05-26

Frankrikes president Emmanuel Macron har anlänt till Berlin för det första officiella statsbesöket i Tyskland på nästan ett kvarts sekel.

Formell värd är den tyske presidenten, tidigare socialdemokratiske utrikesministern och vice förbundskanslern Frank-Walter Steinmeier.

– Det finns någon typ av fascination för auktoritära system – och en fascination som verkar öka, sade Macron när han framträdde på en demokratifestival tillsammans med president Steinmeier.

Det grundläggande ämnet för samtal med bland annat den tyske förbundskanslern Olaf Scholz uppges vara de politiska strömningarna på den yttersta högerkanten inför EU-valen.

Macrons vistelse i Tyskland är planerad att vara i tre dagar och han ska besöka fyra platser under tiden.

Vänskapliga hälsningar

Statsbesökets formella anledning är förberedelser för 80-årsdagen av D-dagen 1944, när allierade styrkor intog territorier i Frankrike som ockuperades av Nazityskland. Statsbesöket visar på de nära – och goda – relationerna mellan Tyskland och Frankrike.

”Hej kära vänner, länge leve vänskapen mellan Frankrike och Tyskland!”, sade Scholz på franska i ett inspelat videomeddelande på Macrons konto på plattformen X.

”Tack Olaf. Jag håller helt med”, svarade Macron på tyska.

Det är första gången en fransk president gör ett statsbesök i Tyskland sedan dåvarande presidenten Jacques Chirac besökte landet år 2000, och sjätte statsbesöket sedan Charles de Gaulle reste till Tyskland 1962 i det första statsbesöket efter andra världskriget.

Återkommande träffar

Förutom Berlin reser Macron till Dresden, Münster och Mesebergs slott, som är den tyska förbundsregeringens gästbostad i Brandenburg.

Både Scholz och Macron genomför ofta arbetsresor till respektive huvudstäder för kontinuerliga möten bilaterala frågor och spörsmål som rör EU samt internationella ämnen – inte minst det ryska invasionskriget i Ukraina och utvecklingen i Mellanöstern.