Israelkopplat fartyg beslagtaget av Iran

TT-AP

Publicerad 2024-04-13

Den här bilden är tagen från ett filmklipp som visar hur ett fraktfartyg nära Hormuzsundet blir bordat av väpnade personer.

Ett stort fraktfartyg har bordats av väpnade personer nära Hormuzsundet i Persiska viken, mellan Iran och den arabiska halvön.

I Iran sägs det att revolutionsgardet har tagit kontroll över fartyget – i ett särskilt känsligt läge.

Nyhetsbyrån AP har tagit del av ett filmklipp som visar bordningen, där flera väpnade personer vinschas ned bland containrar på fartyget MSC Aries.

Fartyget har tagits i beslag av ”regionala myndigheter”, enligt Storbritanniens flotta, som rapporterade om angreppet tidigt på lördagsmorgonen.

Irans revolutionsgarde har tagit ”ett fraktfartyg med koppling till sionistregimen” i beslag, meddelar Irans statsstyrda nyhetsbyråer. Fartyget uppges bli fört till iranskt territorialvatten.

Israeliskägt bolag

Det drygt 360 meter långa fraktfartyget seglar under portugisisk flagg, men uppges vara ägt av ett bolag som tillhör den israeliske miljardären Eyal Ofer.

Rederibolaget MSC bekräftar kapningen av iranska myndigheter och säger att besättningen utgjordes av 25 personer, vars tillstånd ännu är okänt för bolaget.

Fartyget angav senast position i fredags då det befann sig i Dubai och själva bordningen ska ha ägt rum på andra sidan sundet i Omanbukten. Det är inte ovanligt att Israelkopplade fartyg – som riskerar att bli måltavlor för Irankopplade angrepp – stänger av sina transpondrar vid passage genom det snäva Hormuzsundet.

Något anfall väntas

Bordningen sker i ett läge där Israel och dess allierade väntar sig ett större iranskt anfall mot israeliska mål.

I ett uttalande strax efter bordningen går Israels militär ut med en ny varning mot Iran som man kallar ”världens största stöttare av terror”.

”Iran kommer att få möta konsekvenserna om man väljer att trappa upp situationen ytterligare”, säger den militära talespersonen Daniel Hagari, som understryker att Israel är redo.

”Vi har höjt vår beredskap för att skydda Israel från ytterligare iranska angrepp. Vi är också beredda att svara.”

Bordningen nämns inte i uttalandet.

Den iranska regimen har svurit att hämnas ett flyganfall som riktades mot iranska toppmilitärer i Syriens huvudstad Damaskus förra veckan. Farhågorna är stora om att det ska leda till en större upptrappning i regionen, men från iranskt håll har det också sagts att regimen väger sitt agerande nogsamt.

Det iranska revolutionsgardet har legat bakom flera tidigare attacker mot fartyg i området och Iran har även bistått Huthirörelsen i Jemen i dess attacker söder och väster om den arabiska halvön.

ANNONS