Efter attentatet mot polisen: ”Pratas om kilovis med sprängmedel”

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes natten till onsdagen. Nu svarar polisen på Facebook – och håller öppet ändå.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om kilovis med sprängmedel.

– Jag kan inte kommentera det just nu, men vi kan konstatera att det var en mycket kraftig sprängladdning, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef.

Den kraftiga detonationen hördes på lång väg. Polisen fick in flera samtal vid 00.20, natten till onsdag.

– Det konstaterades snabbt att det var entrén till polishuset som sprängts, och fått omfattande skador, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Polisen satte under natten upp flera vägkontroller runtom i området och bombtekniker arbetade vid polishuset.

”Mycket kraftig sprängladdning”

Klockan 05 imorse gick polisen ut med intern information om sprängningen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Via en intern kommunikationskanal informerades poliser i området att sprängningen följts av kraftig detonation, att ingen kommit till skada och att det hade blivit ”omfattande materiella skador”.

Vidare stod det i meddelandet att polishuset var avspärrat och att det kunde medföra stora risker att röra sig i vissa delar av byggnaden.

Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker polisen nu att det kan röra sig om kilovis med sprängmedel som användes.

– Jag kan inte kommentera det just nu, men vi kan konstatera att det var en mycket kraftig sprängladdning, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef efter en pressträff i Helsingborg i förmiddags.

Ingen är gripen misstänkt för attacken. Som en del av utredningsarbetet går polisen igenom övervakningskameror vid polishuset i hopp om att få spår efter gärningspersonen.

– Vi kollar vem som har passerat. Det är ett ganska välbesökt polishus, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Vädjar om tips

Hon kan inte heller kommentera när sprängladdningen har fästs på polishuset.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och polisen tror att attacken kan ha påverkats av det polisarbete man gör.

– Om någon tror att de kan påverka oss genom en sådan här handling misstar de sig grovt, säger Sven Holgersson.

Dan Eliasson har sagt att Skånepolisen får de resurser de behöver. Polisen vädjade under pressträffen att människor som eventuellt har sett något hör av sig omgående.


Läs direktrapporteringen från polisens presskonferens

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE