SAS-strejken – alla norska piloter kan tas ut i strejk på torsdag

Foto: Gustav Mårtensson
NYHETER

Förhandlingarna mellan de norska piloterna och SAS har strandat. Nu tas två piloter ut i strejk rapporterar VG.

Har parterna inte nått någon lösning innan torsdag kommer samtliga norska piloter i konflikten att tas ut i strejk.

SAS menar att de norska poliserna visst har erbjudits motsvarande villkor som sina svenska och danska kolleger.

Nu har tidsfristen för förhandlingarna mellan pilotförbunden och SAS gått ut och förhandlingarna har strandat. I fredags kom arbetsgivaren överens med de danska och svenska pilotföreningarna om ett nytt treårigt avtal.

Men med de norska piloterna har SAS inte nått en lösning och de norska förbunden kommer nu att ta till stridsåtgärder. Till en början kommer två norska piloter att tas ut i strejk rapporterar norska tidningen VG.

”Väldigt provocerande”

Parterna har under helgen försökt att enas, den största konflikten gäller att piloterna vill ha större möjlighet att påverka sin arbetstid, bland annat hur helgtjänstgöringen ser ut.

– SAS har visat brist på vilja att nå en överenskommelse med piloterna. SAS hade kunnat undgå strejk om de gett oss samma villkor som våra kolleger i Danmark och Sverige, men med nationella anpassningar. Det är väldigt provocerande och vi kan inte acceptera SAS taktik, säger förhandlingsledaren Jens Lippestad från norska pilotföreningen i ett pressmeddelande.

Strejken kommer att påverka alla rutter, meddelar fackförbundet.

Alla tas ut på torsdag

Till en början tas alltså bara två norska piloter ut i strejk. Enligt Bergens Tidene är planen dock att samtliga norska piloter ska tas ut i strejk torsdag morgon om man inte nått en överenskommelse innan dess.

SAS menar dock att man erbjudit piloterna motsvarande villkor som gäller för svenska och danska anställda. Företaget hoppas fortfarande på att kunna hitta en lösning innan torsdag, då de norska piloterna lagt ett varsel om utökad strejk.

”I förhandlingarna med de norska pilotföreningarna har de norska piloterna erbjudits motsvarande villkor som de svenska och danska piloterna, även om andra budskap kommit från det norska pilotförbundet NSF. Kraven från de norska pilotföreningarna, som innebär kostnadsökningar på 25%, är orimliga. Vi har kommit överens med samtliga andra medarbetargrupper inklusive piloterna i Danmark och Sverige med ambitionen att skapa ett hållbart SAS för framtiden. Enbart de norska piloterna återstår”, skriver SAS i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

SAS