Mord ska straffas hårdare

Foto: Johan Nilsson/TT
"Tanken är att det svåraste brottet ska ge det strängaste straffet", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
NYHETER

Normalstraffet för mördare ska bli livstids fängelse. Utredningen om hur lagen ska omformuleras är nu klar, rapporterar Sydsvenskan.

– Tanken är att det svåraste brottet ska ge det strängaste straffet. Det är vår utgångspunkt. Och mord är det svåraste brottet. Det är ett brott som aldrig går att reparera, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt, som på regeringens uppdrag har utrett frågan, föreslår att det ska stå i lagen att "den som berövar annan livet döms för mord till fängelse på livstid. Om omständigheterna inte påkallar livstidsstraff får rätten i stället döma till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år".

Redan 2014 gjordes en lagändring för att få tillstånd en straffskärpning för mord. Men lagändringen visade sig vara tandlös, eftersom lagtextens utformning och ordval inte innebar den skärpning som politikerna redan då var ute efter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott