Svenska tjejgänget kryssar mot okänd destination: ”Man får gilla läget”

NYHETER

Jättefartyget ”Norwegian Escape” ändrar kurs mot okänd destination och försöker undvika orkanen Irma.

Många passagerare ville hellre stanna kvar ombord än att bli strandade i ett orkandrabbat Miami.

– Vi vet inte när vi kommer vidare men det är bara att gilla läget, säger Kajsa Sundqvist, som befinner sig på kryssningsfartyget med sina två vänner.

Foto: PRIVAT
Agneta Asplund, Kajsa Sundqvist och Pia Deimo.

Orkanen Irma har gjort att Miamis hamn tvingats stänga. Lyxkryssaren ”Norwegian Escape” med tusentals passagerare valde att gå vidare från hamnen för att undvika stormkaoset – vart de kan lägga till är oklart, många hamnar i Mexiko är stängda på grund av den kommande orkanen och det krävs en stor hamn för att jättekryssaren som rymmer 4000 passagerare, pooler och restauranger ombord, ska kunna lägga till.

Många valde att stanna kvar på skutan istället för att bli strandade i ett Miami som tvingas evakuera. Bland dem finns svenskorna Agneta Asplund, Kajsa Sundqvist och Pia Deimo. Trion är gamla vänner från skolan och befinner sig på båten för en gemensam 60-årsresa.

Bättre att vara till sjöss än i Miami

Foto: MARTIN BUREAU / AFP
Saint-Martin efter Irmas framfart.

– Det var svårt att få flyg vidare från Miami. Då tänkte vi att det kändes säkrare att vara på båten än att kliva av i Miami, där det hade varit osäkert om vi hade kunnat vara kvar eller blivit tvungna att evakuera, säger Kajsa Sundqvist till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi har en svensk kapten, Niklas Persson, som garderade sig och åkte i tid från Miami, han tänker hela tiden på säkerheten.

Var de kommer kunna lägga till eller när de kommer kunna återvända till Miami är ovisst. Nu har de ankrat utanför ön Cozumel i Mexiko och planen är att de förhoppningsvis ska kunna återgå till hamnen i Miami efter det. Trots ovissheten går det ingen nöd på kompisgänget.

”Bara att gilla läget”

– Läget är bra för vår del, det är ingen storm här för fem öre. Vi vet inte när vi kommer vidare men det är bara att gilla läget, det finns definitivt de som har det värre än oss, säger Kajsa Sundqvist.

Många amerikanska passagerare valde också att stanna kvar ombord, eftersom flera inrikesflyg ställts in på grund av orkanen Irma som förväntas nå fastlandet under lördagen. Läget i Miami innan skutan avgick var ovanligt lugnt – färre bilar ute på vägarna och tomt jämfört med en vanlig torsdagkväll.

– Det är en ovisshet, men vi är tre, tar hand om varandra och njuter av det som är just för dagen, säger Kajsa Sundqvist.

1 av 3 | Foto: Brian Witte / AP
De flesta passagerare stannar kvar på Norwegian Escape.
ARTIKELN HANDLAR OM

Miami