IS letar nya mål efter bakslagen i Irak och Syrien

NYHETER

Islamiska staten letar efter nya stater att destabilisera.

Kan de skapa kaos i Egypten med dess hundra miljoner invånare kan de ersätta sitt förlorade kalifat och sätta hela Mellanöstern i brand.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

En muslimsk terrorgrupp som attackerar en moské och dödar över 300 muslimer kan se ut som ett vansinnesdåd. Varför attackera människor av samma religion vars världsdominans IS säger sig slåss för?

Men det finns en taktik bakom massakern i fredags.

För det första tillhörde moskébesökarna en sufisk inriktning av islam. En inriktning som Islamiska staten, IS, anser vara avfällingar. IS har tidigare genomfört stora attacker mot sufiska församlingar i bland annat Pakistan.

Men det finns en annan och kanske viktigare orsak.

Efter förlusten av gruppens självutropade kalifat i Syrien/Irak behöver IS en ny fristad och man behöver blåsa nytt liv i kampen för radikal islamism. IS aspirerar på att vara något större än bara en terrorgrupp.

Ny front

Sinaiöknen är ett enormt område som är glest befolkat och mycket svårt att kontrollera. Den mest framgångsrika terrorgruppen i området, Ansar Beit al-Maqdis, förklarade redan för tre år sedan sin trohet till IS. Det är inte omöjligt att de IS-krigare som överlevt förlusten av Mosul, Raqqa och andra städer i Syrien och Irak försöker ta sig till Sinai och starta en ny front.

Egypten och särskilt Sinai är på många sätt en perfekt mylla för IS ideologi. Fattigdomen är svår och utbredd. Arbetslösheten brutalt hög. Missnöjet bland vanliga människor stort, särskilt efter att den arabiska vårens revolt misslyckades med att på minsta sätt ändra levnadsförhållandena i det korrupta och militärstyrda Egypten.

Lyckas IS öka kaoset och samtidigt vända ilskan mot regimen så kan de återuppväcka radikal islamism i den folkrika nationen. Det var i Egypten som modern radikal islam startade för hundra år sedan.

Brutal

Tidigare har många av IS:s dåd riktat sig mot polis och militär i Sinai. Attacken mot moskén är ett tydligt skifte i taktik och ett dåd på en helt annan skala än något IS tidigare genomfört på marken i Egypten.

IS vill visa att regimens säkerhetsstyrkor inte kan skydda civilbefolkningen samtidigt som de i spåren av förlusten av kalifatet visar att det på intet sätt är uträknade.

Gruppen vet också att diktatorn General Sisis svar blir brutalt och kompromisslöst. Han utlovar alltid att möta terrorismen med "en järnnäve". Vilket passar IS utmärkt. Särskilt som de som dödas i regimens svar sällan är IS-terrorister men desto oftare vanliga människor.

Precis som IS hoppas att Europas ledare ska slå tillbaka med repression när gruppen genomför terrordåd i västvärlden så hoppas de på samma reaktion från arabvärldens auktoritära regimer. Regimens förtryck ökar IS attraktionskraft hos medborgarna, enligt terroristernas hemmasnickrade logik.

Tänkbara rekryter

De har fördelen av att Sisi redan slagit tillbaka stenhårt mot det Muslimska brödraskapet som en kort tid efter den arabiska våren lyckades nå presidentmakten men sedan störtades av militären. Det finns redan hundratusentals missnöjda medlemmar av brödraskapet som kan utgöra en tänkbar rekryteringsbas för radikalisering enligt IS modell.

Efter förlusten av sitt så kallade kalifat är IS tvingat på defensiven. Deras terrorarmé är slagen i spillror. Nu måste de bygga upp allt från grunden igen.

Libyen var länge en tänkbar reträttplats men de lokala miliserna där tycks ha drivit bort IS från sitt starkaste fäste i staden Sirte. Egypten och framförallt Sinaihalvön kan vara ett tänkbart alternativ, även om den egyptiska armén anses vara arabvärldens starkaste.

Bomb på plan

IS egyptiska gren har redan visat att man besitter en hög grad av sofistikation och kompetens genom att för något år sedan detonera en bomb på ett ryskt charterplan på väg hem från Sharm el-Sheikh till Ryssland.

Gruppen letar även efter andra länder där de kan etablera sig. Vi har sett det nyligen i södra Filippinerna där man försökte inrätta embryot till ett kalifat i Marawi och lyckades hålla stånd mot armén i fem månader.

Sannolikt får vi ser fler av den här typen av försök i efterdyningarna av det kollapsade kalifatet.

Egypten har alltid betraktats som en av arabvärldens mest stabila stater. Men så var det med Syrien också innan inbördeskriget startade.

5 av IS värsta dåd i Europa 00:27

Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu

Grafik: Fredrik Persson

ARTIKELN HANDLAR OM