Italien skakat av nya jordbävningar

1 av 5
NYHETER

Två kraftiga jordskalv har skakat centrala Italien – det starkaste med en magnitud på 6,1.

Epicentrum är inte långt ifrån det område som drabbades av det förödande skalvet i augusti, där 300 människor dog, och skärrade människor sprang ur sina hem på flera orter.

Många personer behandlas för lättare skador.

Det första större skalvet skedde vid 19-tiden och hade epicentrum i ett bergsområde sydost om staden Perugia. Enligt italienska mätningar nådde det en magnitud på 5,4, på nio kilometers djup.

Strax efter klockan 21 kom ett ännu kraftigare efterskalv som uppmättes i 6,1.

– Det var ett enormt våldsamt skalv, en apokalyptisk situation, säger Marco Rinaldi, borgmästare i Ussita, till italienska Sky.

Den förödande jordbävningen den 23 augusti, som dödade runt 300 personer, hade sitt epicentrum sju mil söderut.

Kyrka har kollapsat

I byn Norcia har en hel kyrka rasat samman. I Visso har två personer skadats och flera byggnader rasat samman. Vid det första skalvet sprang invånarna i flera närliggande orter ut på gatorna. En kvinna berättar för Sky hur hennes hem skakades om ordentligt.

– Jag hörde hur föremål och böcker rasade ner från hyllorna. Jag sprang ner för trapporna och ut och det var damm överallt. Folk skrek, säger hon.

Ussitas borgmästare Marco Rinaldi säger att det andra skalvet var ”långt och förskräckligt”.

– Jag har känt många jordskalv, men det där var det starkaste jag upplevt. Lyckligtvis hade alla redan lämnat sina hem efter det första skalvet, så jag tror inte att någon skadades.

I den större staden Ascoli uppger borgmästaren att skärrade invånare flytt i sina bilar. Många personer behandlas för lättare skador eller chock sedan skalven, enligt flera nyhetsbyråer.

Skalven har följts av åtskilliga mindre efterskalv, som nått 3,4 som mest på Richterskalan.

Patrik: Skakade i hela sängen

Skakningarna nådde ända till Rom, där folk också sprang ut på gatorna. Huvudstaden ligger runt 15 mil sydväst om epicentrum.

Svenske Patrik Stender befann sig på sitt hotellrum i centrala Rom när jordbävningen slog till.

– Det började på att rulla så att det skakade i hela sängen, säger han till Aftonbladet.

Han uppskattar att skalvet pågick i 15-20 sekunder.

– Sedan var det lugnt. Det är sirener överallt här i mitten av Rom, men det blev lite ökad aktivitet på sirenerna. Det märktes också på personalen i receptionen när vi gick ut och det var mer folk på gatan.

Kopplas till augustiskalvet

Onsdagskvällens skalv kopplas till skalvet i augusti, som framför allt drabbade orten Amatrice. Nästan 300 personer omkom där, och hundratals skadades, efter ett skalv som uppmätte 6,8.

– Jordbävningen skedde i vid den norra gränsen för det område som varit seismiskt aktivt i två månader, säger den italienske seismologen Alessandro Amato till italienska Sky.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien