Mindre orter kan bli utan juleljus i år

Foto: Gunnar Ask / TT
I Stockholm fortsätter nog juleljusen lysa ett bra tag till – men på mindre orter ser läget tufft ut inför snösäsongen.
NYHETER

Glittrande stjärnor brukar vara att räkna med längs varenda stadsgata i december – och kanske även lite före dess. Men i år ser läget annorlunda ut, berättar SVT Jönköping.

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen, säger Elin Isaksson på Trafikverket.

Inga lagar, regler eller förordningar har ändrats. Men ändå kan gatubilden i vinter se annorlunda ut än många väntar sig. Nu visar det sig nämligen att många mindre orter runt om i landet riskerar att bli utan juleljus.

Det är nämligen så att Trafikverket tagit över ägandet av många större vägar genom mindre samhällen. De förändrade ägarförhållandena innebär också att Trafikverket istället för kommunen äger elstolparna – ett hårt slag mot julbelysningen.

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har, säger Eilin Isaksson, nationell samordnare trafikreglering på Trafikverket, till SVT Jönköping.

"Slag mot små samhällen"

Bland de många mindre samhällen som drabbas av förändringarna finns Hestra utanför Jönköping.

I 20 år har huvudgatan dekorerats med julstjärnor men nu sätter de nya förutsättningarna stopp – trots att samhällsföreningens julpynt ligger redo och väntar på kallare tider.

– Jag tycker att det är ett slag mot de små samhällena som jag tycker är lite överdrivet, säger Bengt Palmquist, ordförande Hestra samhällsförening, till SVT.