Den andra knivmannen identifierad

1 av 3 | Foto: 19-årige Abdelmalik Petitjean var känd av polisen efter att ha försökt ta sig till Syrien via Turkiet för en månad sedan.
NYHETER

Abdelmalik Petitjean, 19, och Adel Kermiche, 19, stormade in i kyrkan och skar halsen av den 86-årige prästen Jacques Hamel.

Petitjean, som också kallade sig Abu Omar, sattes för bara en månad sedan upp på en terroristlista i Frankrike, efter att ha försökt ta sig till Syrien.

Enligt franska medier fick han identifieras med hjälp av dna då han skjutits i ansiktet flera gånger av polisen.

Den andre mannen som stormade kyrkan i Saint-ètienne-du Rouvray och mördade prästen Jacques Hamel fanns redan i polisens register över misstänkta terrorister.

Mannen, 19-årige Abdelmalik Petitjean, var känd av polisen efter att ha försökt ta sig till Syrien via Turkiet för en månad sedan, enligt den franska åklagarmyndigheten. Säkerhetspolisen ska i samma stund resan blivit känd ha öppnat en särskild utredning rörande Petitjean, med anledning av att han radikaliserats.

Eftersökt av polis dagar innan attacken

Abdelmalik Petitjean och den andre gärningsmannen Adel Kermiche sköts av polis när de försökte lämna kyrkan i den lilla staden i Normandie under gisslandramat. Enligt uppgifter till lokala medier ska de ha tagit nunnor som gisslan och försökt att använda dem som mänskliga sköldar under flykten.

Petitjean träffades av flera kulor i ansiktet och kroppen kunde inte identifieras på plats. Han var inte dömd sedan tidigare och polisen hade därför inte tillgång till vare sig fingeravtryck eller dna-prov, vilket försenade identifieringen.

Uppgifter i franska medier gör också gällande att polisen letat efter 19-åringen dagarna före dådet, efter ett tips från utländsk säkerhetstjänst om att han ska ha planerat en attack. En bild föreställande Petitjean, men inget namn, ska ha skickats ut till polisen. Det uppger radiokanalen RTL.

Trodde han hälsade på kusin

Petijean bodde i staden Aix-les-Bains och var född i Saint-Die-des-Vosges i Lorraine i nordöstra Frankrike.

Den franska tv-kanalen BFMTV träffade i veckan Petitjeans mamma Yamina Petitjean. Hon berättar att hon aldrig hört honom nämna IS.

– Han är inte det monster som folk vill att vi ska tro, sa hon.

Hon uppgav vidare i intervjun att hon träffade sin son helgen innan attacken. Hon trodde, enligt BFMTV, att sonen under måndagen hade åkt till Lorraine för att hälsa på en kusin.

Petitjean och Kermiche svor båda trohet till terrorgruppen IS i en video, som misstänks ha spelats in kort före terroristattentatet. 

Tisdagens blodiga attack mot kyrkan i Saint-ètienne-du Rouvray är den andra på två veckor i Frankrike. Den 14 juli mördades 84 människor i Nice.

Flera stora medier i Frankrike, bland annat tidningen Le Monde och tv-kanalen BFMTV, har förklarat att de i fortsättningen inte kommer att publicera bilder på terrorister.

Orsaken är att bilder tenderar att glorifiera gärningsmännen när de visas kontinuerligt, uppger man.