Tjatigt, precis som på gymmet

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Johan Holmsäter.
NYHETER

Den som regelbundet går på gym – jag är en – vet hur tjatig träningen blir, när den går in på andra timmen. Du är inte trött. Men musiken är för jävlig. Du har fått nog av dina medmotionärers slabbiga tatueringar. Måttet rågat. Bryt.

Så var det att i eftermiddags att lyssna till den säkert hedervärde hälsofilosofen – hälsoprofeten vore ett bättre ord – Johan Holmsäter.

Tjat, tjat. Precis som på gymmet: upprepning; alla rörelser blir efter ett slag lika.

Holmsäters story är en framgångssaga. Upptäckten av motion som lifestyle. Skapandet av den ideella rörelsen Friskis & Svettis. Frenetiska studier i hälsolära och skillnaden mellan det sunda ”att röra på sig” och idrottens skoningslösa jakt på att vinna.

Sympatiskt – men berättat utan en enda anekdot. Tvärtom. Självbelåtet som en pingstpastor som mekaniskt berättar om konsten att värva själar till Jesus. Det var därför inte förvånande att Holmsäter varje gång han nämnde något han hade skrivit kallade det ”Bibel”. ”En förbättrad livsstil” ger oss syndernas förlåtelse.

Det var också som en industrivideo, där talaren är ute för att sälja en Opel Astra och drar på med klyschor om ”social gemenskap” och ”unik upplevelse”.

Men hedervärt nog var Holmsäter inte ute efter att sälja abonnemang i Friskis & Svettis. Han bara nuddade vid skälet: han sparkades 1985 i demokratisk ordning ut ur sin egen organisation. Bittert noterade han; ”… utan att få ett öre”. (Han konstaterade detta i samma ögonblick som det stod klart att den sparkade Hans Vestberg får 28 millar för att sluta).

Jag misstänker, att det i årets upplaga av Sommar är obligatorisk för att få vara med att tala om sin taskiga barndom. Jodå, Holmsäter hade år på barnhem undan en självmordsbenägen mamma.

En gnutta intressant blev det när Holmsäter berättade hur han ”motarbetades av det socialistiska Sverige”; Korpen och gymnastikförbundet såg Friskis & Svettis, som nu har 550 000 medlemmar, som en farlig konkurrent.

Han noterade också paradoxen i att Sverige i internationella mätningar är det friskaste landet men har den högsta sjukfrånvaron. Bara 20 procent rör på sig. Han myntade begreppet hälsoanalfabetism. Det kan vi suga i oss – och suga länge, ty vi lever ju längre än någonsin.

Musiken var bättre än på mitt gym. Men samtidigt saknade jag den svenska sommarens signum, en Taubelåt.

Johan Holmsäter

Yrke: Grundare av Friskis & Svettis

Ålder: 68 år

Bor: Född i Stockholm, bosatt i Mariefred

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant

Snabbguide:

Skrytkvot 5/5

Skvallervärde 1/5

Känslostyrka 3/5

  Humornivå 1/5

Åh fan-faktor 2/5

Första meningen:

"I september 1974 stod jag 26 år gammal i en gymnastiksal.”

Sista meningen:

"Tack alla som har lyssnat på mig, hej."

3 typiska låtval:

Harry Bellafonte – Jump in the line

Stevie Wonder - If I Could

Jimmy Scott – Hurricane

ARTIKELN HANDLAR OM