Första inhemska zikafallen bekräftade i USA

NYHETER

Fyra personer har smittats av zikaviruset i Florida.

Det är de första bekräftade fallen av inhemsk spridning i USA, uppger CNN.

De fyra personer som smittats i Florida har inte besökt länder där smittan finns. USA:s smittskyddsinstitut har nu bekräftat att det rör sig om de första zikafallen där människor smittats av inhemska myggor, uppger CNN.

Utredningen har pågått sedan början av juli och enligt Floridas guvernör är det tre män och en kvinna som smittats. Han uppger också att ingen insekt som som undersökts har burit på smittan, uppger NBC News.

– Det är en nyhet som vi väntat på eftersom i de här delarna av USA sagt att det inte är omöjligt att vi får se en spridning här, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges radio Ekot.

– Att det är skulle hända har man varit väldigt medveten om och haft en stor uppmärksamhet för att upptäcka de första fallen.

Under torsdagen gick amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ut och krävde stopp för blodgivning i Miamiområdet i Florida efter larmet om att zikaviruset spridits där. Viruset kan orsaka allvarliga fosterskador och sprids till människor av myggor men kan också överföras sexuellt.

ARTIKELN HANDLAR OM