Trafikverket vill spärra flera platser i Pokémon Go

Trafikverket har fått rapporter om personer som beter sig olämpligt eller farligt i trafiken för att de spelar Pokémon Go. Nu kräver de att flera av platserna runt svenska tågstationer spärras helt från spelet.

– Vi försöker få monstren att inte dyka upp där, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare.

Mobilspelet Pokémon Go har tagit världen med storm på bara ett par veckor. På jakt efter de små figurerna har människor kört mot rött, spetsats på staket och hittat gömt stöldgods.

I Sverige reagerar nu Trafikverket mot spelet och framför allt de ”pokéstops” (där spelare kan få poäng och saker att använda i spelet) som finns runtom i landet. I måndags skickade myndigheten ett kravbrev via mejl till utvecklarna bakom spelet för att ”påpeka livsfaran med att ha med så kallade pokéstop och tankningsställen kring järnvägar och motorvägar”.

– Det handlar i första hand om spårområden runt centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har försökt att i första hand få en spärr där så att de här monstren inte dyker upp på de platserna, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket.

Skyddsobjekt som ”pokéstop”

Bland annat uppger Måhlén att trafikcentralen i Stockholm, som är ett skyddsobjekt, också är ett pokéstop.

– Det är ju inte så bra om människor försöker ta sig in där.

Han vill gärna påpeka att Trafikverket inte vill försöka ge sig på spelet i sig. De pokéstop och de pokémon som finns exempelvis på centralstationerna ska finnas kvar.

– Det är spårområdena vi vill spärra. Det handlar bara om att tänka säkerhetsmässigt så att folk inte ska gå på spåren.

Det kan dock komma att bli aktuellt med att anmäla fler platser som olämpliga.

– Man kan tänka sig att det inte är så bra om det dyker upp monster på motorvägarna. Det kan bli så att vi begär att fler platser spärras.

Trafikverket har än så länge inte fått något svar från utvecklarna av spelet. De vet inte heller om det skulle vara tekniskt möjligt att helt spärra vissa platser.

”Livsfarligt att gena över spår”

Myndigheten har tidigare varnat spelare för att hålla sig undan exempelvis järnvägsspår och bilvägar.

”Befinner man sig i närheten av järnvägen måste man vara medveten om riskerna. Det är livsfarligt att gå i spåret eller gena över spåret. Som bilförare är man alltid skyldig att köra på ett trafiksäkert och tryggt sätt, därför får man inte använda utrustning som påverkar körningen på ett negativt sätt”, skriver Trafikverket i pressmeddelandet.

Aftonbladet söker Niantic Labs som utvecklat Pokémon Go.

Publisert:

LÄS VIDARE