Flyktingsmugglaren ”Generalen” har fru och barn – i Sverige

NYHETER

Misstänks ligga bakom resor som kostat tusentals människoliv – ville till Sverige

1 av 5

Han beskrivs som en av ledargestalterna i ett stort nätverk som smugglar flyktingar från Nordafrika till norra Europa.

Nu kan Aftonbladet berätta att Mered ”Generalen” Medhanie har fru och ett barn i Sverige.
Innan han blev föremål för en stor polisutredning uppges 35-åringen ha planerat att bosätta sig här.

Nyheten spred sig över hela världen tidigare i somras. Den ökände flyktingsmugglaren Mered Medhanie, känd under aliaset ”Generalen”, uppgavs ha gripits i Sudan. 35-åringen skulle därefter ha utlämnats till Italien.

Eritreanen Mered Medhanie har jagats av italiensk polis sedan 2013. Då kapsejsade en överfull flyktingbåt utanför ön Lampedusa, och fler än 350 människor avled. ”Generalen” misstänks ha organiserat färden.

Över 3 000 döda

Mered Medhanie pekas ut som ledare för en av de största kriminella nätverken som transporterar människor från norra Afrika till Europa.

Under de senaste åren misstänks han ha smugglat tiotusentals desperata människor över Medelhavet.

Men många av flyktingarna når aldrig sina destinationer. Hittills i år har över 3 000 personer omkommit på havet. Förra året hamnade dödssiffran på 3 771.

Att följa med på en resa som Mered Medhanie anordnar kan kosta så mycket som 50 000 kronor. Den livsfarliga smuggelverksamheten har gjort honom förmögen.

I en italiensk polisrapport beskrivs hur Medhanie skryter om vad han gör.

– Det här året kommer bli ännu bättre än det förra. Jag har redan skickat iväg 7 000 – 8 000 människor, säger han i ett avlyssnat telefonsamtal.

”Slår och våldtar”

En del av pengarna som ”Generalen” drar in på att arrangera de dödliga resorna hamnar i Sverige. Enligt Meron Estefanos, svensk-eritriansk journalist och människorättsaktivist som kartlagt människosmugglingen över Medelhavet, har han en rad hantlangare i Sverige.

– Det finns många personer som på ett eller annat sätt är inblandade i den här verksamheten i Sverige. Det handlar bland annat om ganska högt uppsatta personer som tar emot pengar från flyktingar, säger Meron Estefanos.

Efter ett tillslag 2015 uppgav Renato Cortese vid den italienska polisens nationella samordningsgrupp att pengar från smugglingen hanteras på svenska bankkonton:

– Det är förvånade med vilken lätthet som människosmugglarna rör sig inom svenska banker.

Meron Estefanos har intervjuat ”Generalen” flera gånger på telefon. Hon beskriver honom som mycket hänsyslös och brutal.

– Många flyktingar som jag pratat med säger att han och hans män brukade slå och våldta dem.

I samband med polisjakten började bilder på Medhanie spridas. Enligt Meron Estefanos gjorde det honom chockad.

– Han förstod inte alls att någon kunde tycka att det han gör är fel. I hans ögon utför han en service, säger hon.

Frun: Vet inte vad han gör

Men det är inte bara på det affärsmässiga planet som Mered Medhanie är knuten till Sverige. Aftonbladet kan berätta att han har både fru och ett barn i landet.

Enligt uppgifter hade 35-åringen planerat att bosätta sig här efter att han dragit sig ur smuggelverksamheten. Den italienska polisrutredningen ska dock ha fått honom att ändra sina planer.

Aftonbladet har träffat Medhanies hustru. Hon bor i en liten lägenhet i en medelstor stad. Hustrun vill inte låta sig intervjuas, men uppger att hon inte hört något från sin man på flera år. Hon säger sig heller inte känna till hur maken försörjer sig eller var han är.

Kan ha gripit fel person

Enligt den italienska polisen sitter nu alltså Mered Medhanie frihetsberövad i Italien. Gripandet beskrevs som en stor framgång för det internationella polissamarbetet. Fallet är det första där en misstänkt människosmugglare omhändertagits och förts till Europa för att ställas inför rätta.
Men insatsen omgärdas av frågetecken.

När bilder på mannen som påstås vara ”Generalen” började spridas på nätet var det många som slog larm om att polisen tagit fel person. Mannen skulle i själva verket vara en helt oskyldig flykting från Eritrea. Människorättsaktivisten Meron Estefanos är en av dem som engagerat sig för att få den gripne frisläppt.

– Jag är helt säker på att de tagit fel. Jag har kontakt med flera personer som blivit smugglade av Medhanie, och de kan intyga att den gripne inte är han.

Var ”Generalen” faktiskt befinner sig är oklart.

– Det finns olika uppgifter om det. En del säger att han är i Uganda. Men han kan också vara i Sudan, det landet är som hemma för honom, säger Meron Estefanos.

ARTIKELN HANDLAR OM