Pride-bänk blev vandaliserad – nu kärleksbombas den

1 av 3
NYHETER

En bänk som några skolungdomar målat i pridefärger sprejades ner och eldades upp.

Nu kärleksbombas den av invånarna i Rissne.

– Vi vill visa att vi tillsammans står upp för mänskliga rättigheter, säger diakonen Lena Bergman.

Några sommarlovslediga ungdomar i Sundbybergs kommun hade fått i uppdrag av kommunen att måla om bänkarna i centrum som en del av ett konstprojekt. Några av tjejerna målade en av bänkarna i regnbågsfärger på onsdagskvällen. Men den fick inte ens vara i fred i ett dygn, vilket QX uppmärksammat.

”Blev fruktansvärt arg”

När Lena Bergman, som är diakon i svenska kyrkan, gick till jobbet i morse såg hon att bänken hade blivit uppeldad. Ovanför hade någon sprejat ”Pride är inget för Rissne!!”.

– Jag blev så fruktansvärt arg att jag bara skakade. Det här handlar inte bara om att någon förstör en bänk. Det handlar om trygghet för människor som kanske inte känner sig fria att röra sig där de bor.

”Alla ska få älska den de älskar”

Lena bestämde sig för att den eller de som förstört bänken inte skulle få vinna. Hon tog med sig några kollegor från svenska kyrkan och gick ner till bänken med regnbågsfärgade hjärtan. Sedan lät de förbipasserande skriva sina hälsningar och sätta upp dem vid bänken.

– Vi gjorde det för att visa att vi tillsammans står upp för mänskliga rättigheter. Vår biskop har ”Gör inte skillnad på människor” som valspråk. Det vill vi förkroppsliga. Alla ska få älska den de älskar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Sundbyberg