Ryska hackers spionerade på Hillarys Trump-info

1 av 2 | Foto: Donald Trump.
NYHETER

Statliga ryska hackers ska under ett års tid ha haft full insyn i Demokratiska nationella kommitténs databas.

Målet: Demokraternas samlade kunskap om Donald Trump.

Washington Post avslöjade under tisdagen den ryska attacken mot demokraternas partiorganisation. Tidningen skriver att ryska ”myndighetshackers” tagit sig i USA:s Demokratiska nationella kommitténs nätverk och att de ska ha haft tillgång till det i ett års tid.

Hackarna ska i demokraternas databas specifikt ha sökt upp den information som partiets researchers sammanställt om republikanernas presidentkandidat Donald Trump, enligt Washington Post.

”Sparkade ut inkräktarna”

Hackarna ska dessutom ha kunnat läsa kommitténs mejl.

– Vårt systems säkerhet är kritisk för vår verksamhet och för förtroendet för våra kampanjer och statliga samarbetspartners. När vi upptäckte intrånget så behandlade vi det som den allvarliga incident det är och bad omedelbart Crowdstrike om hjälp, säger DNC-ordföranden Debbie Wasserman Schultz i ett uttalande.

– Vårt lag arbetade så snabbt som möjligt och sparkade ut inkräktarna samt säkrade vårt nätverk.

Demokratiska nationella kommittén (DNC) uppger för tidningen att ”inbrottet” i deras system upptäcktes i helgen och att de nu säkrat nätverket. Enligt DNC så ska ingen information om finansiella transaktioner eller om dem som donerar till partiet ha läckt ut, skriver Washington Post.

”Två spiongrupper”

Säkerhetsföretaget Crowdstrike som nu hjälpt demokraterna att säkra sitt nätverk uppger att det rör sig om två separata hackergrupper som tagit sig in i systemet, enligt USA:s public service radio NPR.

Grupperna som kallas ”Cozy bear” och ”Fancy bear” ska enligt säkerhetsföretaget ha agerat utan att samarbeta.

– Men vi har observerat att två ryska spiongrupper har tagit sig in i samma system och på varsitt håll stulit identiska uppgifter, säger Crowdstrike-grundaren Dmitri Alperovitch, enligt NPR.

ARTIKELN HANDLAR OM