Lynnigt midsommarväder är svårgissat

En lågtryckspassage från sydväst spelar rysk roulette med midsommarvädret. Skurar och blixtar kan falla från skyn utan hänsyn till SMHI:s prognos – som är osäkrare än vanligt.

– Typiskt att det ska hända just på midsommar, säger meteorologen Marie Stark.

En väderprognos är alltid en gissning, än dock framräknad av snillen med superdatorer. Men inför i morgon är det särskilt svårt att spå var solen kommer att skina på rikets midsommarstänger, eller gömma sig bakom tunga moln som pinar dem med regn eller till och med åska. Jokern i sammanhanget är lågtryckspassagen som sakta sveper fram från sydväst, och som hittills inte har betett sig som väntat.

– Alla vädermodeller visar att det kommer en frontpassage, men de visar på olika mycket aktivitet på den. Det är lite typiskt att det ska hända just på midsommar, att prognoserna är osäkra när vädret har väldigt stor betydelse för många människor, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

Res sydöst för sol

Prognosen skvallrar om att Sveriges södra och sydöstra kust, med Malmö inräknat, har störst chans till sol under dagen och eftermiddagen. Stora delar av Götaland och Svealand får regnskurar eller ihållande regn beroende på var stråken drar in, förklarar Marie Stark.

– Det kan bli ett väldigt variationsrikt väder för de som ska fira i Götaland och Svealand, säger hon.

Varmare än i fjol

Regnet fortsätter in över södra Norrland mot kvällen, samtidigt som ett regnområde från nordöst rör sig in över norra Norrland under dagen. Det mesta av Norrland ser dock ut att förbli torrt, men inte särskilt soligt. De midsommarfirare som oroar sig för blaskigt väder kan trösta sig med att temperaturen åtminstone verkar bli högre än förra året.

Marie Stark håller inte med om att det oftast är dåligt väder på midsommar.

– Vi har ett väder som varierar, och även ett midsommardatum som varierar, det är lite vad man uppskattar och minns, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder