Thailand verkar ha röstat ja

NYHETER

Thailändska väljare verkar ha röstat ja till militärens förslag till ny grundlag. Juntaledaren har lovat att oavsett resultat ska demokratiska val hållas nästa år. Men ex-premiärminister Thaksin kallar alltihop "galenskap".

När fyra femtedelar av de avgivna rösterna har räknats har ja-sidan en synbarligen ointaglig ledning: 62 procent mot nej-sidans 38 procent. Det meddelar valkommissionen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är första gången sedan militärkuppen i maj för två år sedan som thailändarna vid valurnorna har möjlighet att visa vad man tycker om att militären blandar sig i politiken.

Därmed ligger vägen öppen för allmänna val under 2017, som den styrande juntan, "Nationella rådet för fred och ordning", har lovat.

Onödiga kupper

Reuters har intervjuat militärer som ger den samstämmiga bilden att ett huvudsyfte med den nya författningen är att göra de militärkupper Thailand regelbundet drabbats av onödiga. Militären ska få större inflytande över politiken, och därmed ska drastiska maktövertaganden kunna undvikas.

Men många civila politiker är skeptiska. Landets två största partier är emot författningsförslaget. De anser att det ger militären för mycket rätt att blanda sig i politiken.

Fint papper

Militären har inte vågat utgå från seger – i valrörelsen har de styrande förbjudit all diskussion och debatt som kan ses som "oförskämd" eller "falsk", underförstått: negativ till regimens linje. Den regeln har tagits på största allvar. Bland annat anklagades två åttaåringar för brott mot den nya lagen, sedan de rivit loss röstlängder från en vägg eftersom de tyckte det rosa pappret hade så fin färg, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006, kallade i veckan grundlagsförslaget för galenskap. Han varnar för att ett ja kan leda till att Thailand blir omöjligt att styra, rapporterar Reuters. Thaksin lever numera i exil, men är fortfarande populär och inflytelserik i Thailand.