Åkesson vann debatten

1 av 2
NYHETER

Jimmie Åkesson vann kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda, tätt före Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. Det visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

Det blev SD-ledaren Jimmie Åkesson som vann kvällens partiledardebatt i SVT Agenda.

Det visar en snabbmätning från Aftonbladet/Inizio som gjordes bland 600 respondenter efter debatten var slut.

Jimmie Åkesson får 21 procent, statsminister Stefan Löfven 20 och V-ledaren Jonas Sjöstedt 19.

– Ett väldigt jämnt resultat mellan Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt. En tolkning är att det var väldigt mycket Jimmie Åkessons frågor som diskuterades –  segregation, hur man får nyanlända i arbete. Då kan man uppfatta det som att det är han som styr debatten, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson.

Debutanten Isabella Lövin fick fem procent av rösterna.

– Stefan Löfven fick som statsminister mycket utrymme, men Isabella Lövin kom inte alls igenom på samma sätt visar undersökningen, säger Karin Nelsson.

Även Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin var inne på att SD-ledaren fick genomslag under den första delen av debatten.

– Statsminister Löfven gjorde en ovanligt bra insats. Den som verkligen tog ordet på allianssidan var Annie Lööf. Sen tycker jag att Jimmie Åkesson utnyttjade första timmen väl, och framstod som den timmens vinnare, sa hon i Aftonbladets sändning efter debattens slut.

Här är siffrorna:

Jonas Sjöstedt (V) 19%

Stefan Löfven (S) 20%

Isabella Lövin (MP) 5%

Ebba Busch Thor (KD) 4%

Annie Lööf (C) 10%

Jan Björklund (L) 2%

Anna Kinberg Batra (M) 12%

Jimmie Åkesson (SD) 21%

Ingen av dem 5%

Tveksam, vet ej 2%

ARTIKELN HANDLAR OM