Brand på svensk färja till Polen

1 av 3
NYHETER

En brand utbröt på svenskfärjan Stena Spirit mellan Karlskrona och polska Gdynia.

Passagerarna fick fly sina hytter efter att röken spridits.

– Vi bad för våra liv, säger Zofia Svensson, 63.

Tipsa | Aftonbladet

Tillsammans med några vänner hade Zofia Svensson från Kalmar lämnat Karlskrona ombord färjan Stena Spirit under tisdagskvällen.

Bara en halvtimme innan man skulle anlända kajen i polska Gdynia på tisdagsmorgonen blev allt plötsligt dramatiskt.

– De sa åt alla passagerare att lämna allt och springa till plan 10 eller 11, men det var mycket dimma och rök överallt, säger Zofia Svensson, 63, till Aftonbladet.

Sprang för livet

Branden hade utbrutit i en lastbil på bildäck och röken spred sig över färjan. Många passagerare blev oroliga.

– En del var lugna, medan andra sprang för livet. Jag brydde mig inte om mitt bagage utan lämnade det och sprang, säger Zofia.

Hon fortsätter:

– Upplevelsen var jättehemsk. Hade det hänt mitt på havet känns det som att alla hade kunnat bli begravda. Jag bad hela tiden till gud.

Båten var bara någon halvtimme från Gdynia och personalen på färjan hade redan kunnat börja släcka branden när de till slut kom till kajen och polsk räddningstjänst kunde ta vid.

– Vi har haft en brand i ett fordon på bildäck. Personalen upptäckte den och kunde snabbt få kontroll på den. Vi evakuerade passagerarna från sina hytter och de fick gå upp på soldäck, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Oklar brandorsak

Han uppger att det aldrig var någon fara för passagerarna, men förstår att det hela har upplevts som dramatiskt.

– Just nu är brandkåren på plats på bildäck för att titta närmare på vad som hänt och ge klartecken på att vi kan börja lasta av. Sedan återgår verksamheten till normalt tillstånd, säger Jesper Waltersson.

Vad som orsakade branden på lastbilen är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

Karlskrona