Migrationsverket anlitar tidigare Lexbase-bossen

NYHETER

För myndighetens talan i Ocean Gala-härvan

1 av 20

Den omstridda sajten Lexbase har kritiserats av politiker, advokater och allmänheten.

Nu arbetar bolagets tidigare styrelseordförande för Migrationsverket – med uppdrag att föra myndighetens talan i striden om Ocean Gala.

– Lexbase är ett legitimt företag med en seriös verksamhet, säger han.

Striden om asylbåten Ocean Gala har pågått hela sommaren. Migrationsverket vägrar betala notan eftersom man inte anser att leverantören uppfyllt kraven. Leverantören Floating Accommodations anklagar å sin sida myndigheten för att medvetet förhala processen för att slippa betala.

Migrationsverket har tagit in extern juridisk hjälp från advokat Hans Backman. Hans uppdrag är att föra myndighetens talan i härvan. Backman var tidigare styrelseordförande för den kontroversiella sajten Lexbase. Nu arbetar han för advokatbyrån Flood Herslow Holme, som har ett tvåårigt avtal med Migrationsverket.

Massiv proteststorm

I mejl som Aftonbladet tagit del av, mellan leverantören till Ocean gala och Migrationsverket, dyker hans namn upp gång på gång. När Aftonbladet når Hans Backman bekräftar han att han arbetar med Ocean Gala-ärendet, han vill däremot inte vidareutveckla vad uppdraget går ut på.

– Advokatbyrån Flood Herslow Holme har ett ramavtal med Migrationsverket angående juridiska tjänster, säger han.

Sajten Lexbase lanserades i början av 2014 och fungerar som en sökmotor där den som vill kan se vilka som är dömda för brott. Personer listas på en karta, vilket gör det möjligt att se vilka grannar som är brottslingar.

När sajten öppnade kom en massiv proteststorm vilket ledde till att leverantören släckte ner tjänsten. Senare öppnade den igen på en hemlig server. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har kallat sajten för förskräcklig. Både dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) och Morgan Johansson (S), som då var ordförande för riksdagens justitieutskott, fördömde Lexbase och talade om en obehaglig utveckling.

”Ett seriöst företag”

Hans Backman var enligt Bolagsverket styrelseordförande i Lexbase från september 2014 till i maj i år. Han ser inga som helst problem med bolagets verksamhet.

– Det är ett seriöst företag, säger han.

Var det även det när du arbetade där?

– Ja.

Om kritiken från advokater och politiker säger Hans Backman:

– Lexbase verksamhet utgår ifrån allmänna handlingar som finns tillgängliga för vem som helst. Det är ett sökverktyg, det finns inget som jag anser är märkligt med det.

Hans Backman vill inte svara på hur mycket han får betalt från Migrationsverket.

Har hand om allt som rör fartyget

Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket, säger att allt som rör Ocean Gala-ärendet ska gå genom Hans Backman och advokatbyrån. Anledningen att myndigheten tar in juridisk hjälp beror främst på resursbrist.

Han känner inte till att Backman tidigare var styrelseordförande i Lexbase. På frågan om han är lämplig som ombud i ett så uppmärksammat ärende svarar han:

– Han har plockats in efter vår upphandling. Det är inget som utifrån det har hindrat att vi har tagit hans kompetens i anspråk, säger han.

Tipsa oss på [email protected]