23 personer blev lurade att hyra samma lägenhet

Foto: Här står Michelle utanför innergården vid det aktuella huset.
NYHETER

Sammanlagt har 23 personer trott att de ska få hyra en lägenhet i Malmö – men allt har bara varit en bluff, vilket uppdagades på onsdagen när flera skulle hämta nyckeln, skriver Sydsvenskan.

– Jag är fortfarande chockad över vad som har hänt, hur kan man göra så mot en människa? säger Michelle Wremerth till Aftonbladet.

Den 14 juni skrev Michelle Wremerth på ett hyreskontrakt för en lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö. Nu på onsdagen skulle hon hämta nycklar av uthyraren och göra besiktning – vilket hon inte var ensam om. När Michelle och hennes pappa kom till lägenheten var det sex andra sällskap på plats i exakt samma ärende. Då fattade de att de blivit lurade. Samtliga hade betalat en deposition på flera tusen kronor, några hade även betalat en förskottshyra. 

– Vi trodde inte det var sant, vi blev ledsna allihopa. Hur kan man göra något sådant? säger Michelle.

”Ljugit rakt upp i ansiktet”

Michelle betalde 18000 kronor i deposition till mannen, som hon även träffat. När hon förstod att hon blivit lurad försökte hon stoppa sista inbetalningen  – men det var för sent.

 – Han har ljugit rakt upp i ansiktet på en.

Sammanlagt fick mannen ihop cirka 400 000 kronor, enligt bostadsrättsföreningens ordförande Roland Forsblom som pratat med Sydsvenskan. Det här är dock inte första gången personer lurats dit. I över en månad har Roland mött förtvivlade personer som tror att de ska få hyra lägenheten. Sammanlagt ska det röra sig om 23 stycken.

–  Det är hemskt. En dag kom till och med ett helt flyttlass från Karlskrona, säger han till tidningen.

Mannen i fråga äger inte ens lägenheten. Utan han har själv hyrt den i andra hand. Han ska ha blivit uppsagd av lägenhetsinnehavaren när de första olagliga uthyrningarna uppdagades. 

”Uppmuntrar andra att anmäla”

Polisen har hittat fem anmälningar om bedrägeri för den lägenheten, enligt Sydsvenskan. Där framgår även namn och personnummer på mannen.

– I juli var jag hos polisen. Jag förstår inte varför vi inte har kunnat förhindra detta. Tipset till andra är att be om styrelsen om ett utdrag ur lägenhetsregistret, där ser man vem som äger lägenheten, säger Roland Forsblom till tidningen.

Även Michelle gjorde en anmälan på onsdagskvällen.

– Jag uppmanar även andra att anmäla så att vi verkligen sätter dit honom – och att man inte tänker ”jaja”.

Nu får Michelle fortsätta att bo kvar hemma. I hennes sovrum står ett köksbord hon köpt på kredit, dessutom har hon en soffa att hämta som hon betalat.

– Jag är fortfarande chockad över vad som har hänt, hur kan man göra så mot en människa? Pengar är ju pengar men man har blivit lurad, det känns så personligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott