Joe Biden hyllade Sverige – och varnade Ryssland

avGustaf Tronarp, Olof Svensson

NYHETER

Vicepresidenten gjorde samma miss tre gånger under presskonferensen

1 av 14

Fint folk kommer sent.

50 minuter efter utsatt tid anlände USA:s vicepresident Joe Biden till Rosenbad i centrala Stockholm för att träffa Stefan Löfven.

Efter mötet hyllade vicepresidenten det svenska flyktingmottagandet.

– Jag vill tacka befolkningen i Sverige.

Biden levererade också en skarp markering mot Vladimir Putin.

Joe Biden träffade Stefan Löfven för att samtala om flyktingkrisen, det internationella säkerhetsläget och samarbeten länderna emellan. Efter överläggningarna höll de två topparna en gemensam presskonferens.

Stefan Löfven inledde med att säga att samtalet varit givande, och att relationerna mellan USA och Sverige är starkare än någonsin.

– Vi har pratat om den globala flyktingkrisen och hur vi skapar stabilitet i världen.

Blev blunder för Biden

När det var Joe Bidens tur att tala inledde han med en miss. Han kallade Stefan Löfven för president, men rättade snabbt till ”prime minister”.

Därefter hyllade Joe Biden Sveriges insats i den pågående flyktingkrisen.

– Sverige har tagit emot 163 000 flyktingar och gett dem säkerhet. Det visar er generositet.

– Jag vill tacka befolkningen i Sverige för att ni upprätthåller mänskliga värden.

Biden sa vidare att fler länder måste bidra för att lösa flyktingsituationen, att Nato kommer öka sin närvaro i Baltikum och att inget land ska kunna använda energi som ett vapen.

Biden kom också med en tydlig markering mot Vladimir Putin och Ryssland.

– Vi har ett partnerskap mellan Nato och Sverige när det gäller hur vi ser på ett odelat, säkert och fredligt Europa. Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.

Under sitt anförande upprepade Joe Biden misstaget att kalla Löfven för president två gånger. Efter den sista blundern skrattade vicepresidenten.

Senkommen vicepresident

Presskonferensen var utlovad till klockan 12, men blev försenad på grund av att Joe Bidens stab sköt upp tiden för handskakningen på Rosenbad som skulle ha skett 10.25. I stället var det först vid 11.15 som vicepresidenten stegade in med stort följe på regeringskansliet.

Men den sena ankomsten verkade inte bekymra statsminister Stefan Löfven. Han hälsade vicepresidenten med ett brett leende.

Varit i Turkiet

Joe Biden och hans följe landade med vicepresidentplanet Air Force Two på Arlanda vid 01.30-tiden på onsdagsnatten. Då togs han emot av bland andra utrikesminister Margot Wallström.

Under de senaste dagarna har Biden besökt flera andra länder. Han har bland annat varit i Lettland, Serbien och Turkiet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Joe Biden

Stockholm

Nato