Två män gripna i turistparadiset för mord i Sverige

1 av 2
NYHETER

Två svenskar har gripits i turistparadiset Sutomore i Montenegro, uppger montenegrinska tidningar.

De två gripna bröderna uppges ha flytt Sverige efter knivmordet på en 26-årig man i Helsingborg i måndags.

– Jag kan bekräfta att man gjort gripanden där, säger Minna Friberg, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

De två gripna bröderna, 18 och 22 år gamla, har varit efterlysta av Interpol och greps av polisen efter ett flera dagar långt spaningsarbete, uppger tidningar i Montenegro. Den yngre är misstänkt för mord på en man i Helsingborg, den äldre är misstänkt för medhjälp till mord.

Gjorde motstånd

Bröderna ska ha flytt Sverige och anlänt Montenegro från Belgrad 11 maj. Under lördagskvällen greps de i turistparadiset Sutomore. De ska ha gripits på två olika ställen.

Båda ska ha haft knivar på sig när de greps och gjorde våldsamt motstånd vid gripandet, uppger källor för montenegrinsk press.

– Jag kan bekräfta att man gjort gripanden där. Nu är det Internationella åklagarkammaren som kommer jobba tillsammans med vår avdelning för grova brott för att få dem tillbaka hit, säger Minna Friberg, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

Ytterligare en person har gripits samtidigt som bröderna, men det är ännu oklart vilket brott personen misstänks för.

Den tredje gripne ska vara en svensk medborgare, som härstammar från Montengero. Polisen håller fortfarande på att kontrollera personens identitet, skriver montenegrinska tidningar.

Begärs utlämnade

Efter mordet i måndags greps även en 20-årig man i Helsingborg, misstänkt för mord. Han ska senare ha häktats, då misstänkt för medhjälp till mord.

Bröderna väntas lämnas ut till Sverige, skriver tidningar i Montenegro. Hur snabbt de kan komma till Sverige är oklart.

– De ska begäras utlämnade. Det tar den tid det tar. De ska också tillfrågas och få möjlighet att yttra sig. Men de sitter där de sitter, säger Minna Friberg.

Vid händelsen i måndags kväll fanns flera vittnen, bland andra Sarah Charlotte och hennes pappa.

– Vi satt i bilen och halvt i farten kommer en man fram till oss och öppnar bildörren. Först trodde vi att han försökte sno bilen, men ganska snabbt såg vi att han blödde och behövde hjälp, sa hon till Aftonbladet då.

– Han stapplade vidare till andra sidan gatan och trillade sedan ihop på marken. Jag är undersköterska och kan mer än andra som inte är utbildade, så jag sprang över till honom.

Med sin tröja försökte hon stoppa blödningen innan ambulans kom till platsen. I slutändan gick inte 26-åringens liv att rädda.

Bröderna som gripits är sedan tidigare dömda för en rad brott. 18-åringen dömdes för ett stort antal brott vid två olika tillfällen i fjol. Bland annat har han dömts för rån, ofredande, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och vapenbrott. Hans 22-årige bror har dömts för utpressning, grov stöld och rån.

ARTIKELN HANDLAR OM