Franska ex-ministrar i upprop mot sextrakasserier

Foto: Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, är en av dem som skrivit på uppropet.
NYHETER

Sjutton franska ex-ministrar, alla kvinnor från hela det politiska spektrat, lovar att de inte längre ska tiga om sextrakasserier inom politiken. Deras utspel sker sedan en utredning mot en tidigare biträdande talman inletts.

"Vi kommer inte längre vara tysta", skriver bland andra nuvarande IMF-chefen Christine Lagarde, förra hälsoministern Roselyne Bachelot och Cécile Duflot, tidigare bostadsminister, i ett uttalande som publiceras i veckotidningen Le Journal du dimanche.

Tystnadskultur

Bland undertecknarna finns också 89-åriga ex-justitieministern Monique Pelletier, som nyligen berättade att hon blivit sextrakasserad av en parlamentsledamot för 37 år sedan och att hon skäms för sin egen tystnad.

Ex-ministrarna lovar att "systematiskt fördöma alla sexistiska kommentarer, olämpliga åtbörder och beteenden". Samtidigt uppmanar de politiska partier och grupper att kontrollera om sådana handlingar ägt rum och om nödvändigt hjälpa offren att berätta sina historier och uppnå rättvisa.

Det tvärpolitiska utspelet sker i spåren av att franska domare inlett en undersökning mot parlamentets tidigare biträdande talman Denis Baupin. Han anklagas för flera fall av sexuella trakasserier, och experter har välkomnat utredningen som en betraktar som en slutpunkt för tystnadskulturen kring anklagelser om övergrepp där politiker är inblandade.

"Underkasta sig eller bekämpa"

Boupin har lämnat sin post men nekar till anklagelserna som han kallar lögnaktiga. Samtidigt medger finansminister Michel Sapin att han agerat "olämpligt" mot en kvinnlig journalist. Efter att ha nekat två gånger till att ha ryckt i resåren till hennes trosor under en konferens, säger finansministern att han "fällt en kommentar" och haft en hand på hennes rygg.

Ex-ministrarna skriver att för dem, liksom för alla kvinnor i tidigare exklusivt manliga miljöer, handlar det om att "underkasta sig eller bekämpa sexism".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM