Danmarks au pair-system kritiseras

Foto: "Som det ser ut i dag är au pair-systemet snarare ett sätt att ge billig arbetskraft för välbärgade och tidspressade danska familjer än det används för kulturellt utbyte", säger Caritas generalsekreterare Jann Sjursen till tidningen Kristeligt Dagblad.
NYHETER

Flera kritiska röster höjs mot det danska au pair-systemet.

Hjälporganisationen Caritas tycker att det bör avskaffas.

– Vissa är nöjda med sin au pair-placering. Andra utsätts för allvarlig exploatering, säger generalsekreteraren Jann Sjursen till tidningen Kristeligt Dagblad.

De omkring 3 000 kvinnor från Filippinerna och Östeuropa som i dag arbetar i danska hem borde i stället ha samma löne- och arbetsvillkor som andra grupper på den danska arbetsmarknaden, enligt Caritas.

– Som det ser ut i dag är au pair-systemet snarare ett sätt att ge billig arbetskraft för välbärgade och tidspressade danska familjer än det används för kulturellt utbyte, säger Caritas generalsekreterare Jann Sjursen till tidningen Kristeligt Dagblad.

"Utsätts för allvarlig exploatering"

Om inte det går vill Caritas åtminstone att kvinnornas rättigheter stärks, så att de kan behålla sina uppehållstillstånd om de exempelvis får sparken eller blir gravida.

Caritas får stöd av fackförbundet FOA och migrationsforskaren Helle Stenum vid Roskilde universitet, som anser att det 44 år gamla systemet innebär strukturellt förtryck, då barnflickor inte har samma rättigheter som andra.

– Vissa är nöjda med sin au pair-placering. Andra utsätts för allvarlig exploatering, säger hon till tidningen.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark