Vilken flax, världens största ”landtorsk”!

1 av 2 | Foto: Stu Andrews och Tom Ascott visar upp fångsten.
NYHETER

30,16 kilo torsk kan man göra mycket fish and chips av.

Vad som tros vara världens största torsk - fångad från land - drogs i helgen upp av tre britter i Norge.

– Det var en galen upplevelse, säger fiskaren Tom Ascott.

Kampen höll på i 25 minuter innan tre brittiska fiskare på söndagskvällen drog upp vad som anses vara världens största torsk fångad från land. Det var vid land i Saltstraumen i Nordnorge som fiskarna fick upp fångsten, skriver norska vg.no.

– Det var en galen upplevelse, jag har aldrig varit med om något liknande. Den drog ner linan flera gånger och vi fick jobba hårt med att få in den till land, säger fiskaren Tom Ascott, 33, till tidningen.

När de äntligen fick upp jättefångsten tänkte de först släppa tillbaka den i havet.

– Men tyvärr gick det inte att rädda den, så vi donerade den till lokalsamfundet, säger Ascott.

Kan vara världsrekord

Gänget ägnar sig åt så kallad surffiske, vilket betyder att de fiskar från land med mycket lång lina. Saltstraumen är enligt VG en av världens starkaste strömmar.

Och nu verkar det som att britterna slog ett världsrekord. Det finns nämligen ingen större torsk registrerad i sportfiskeregister – någonsin.

– Det var helt klart en del tur med i bilden när vi klarade av att få upp den här enorma fisken. Men Tom gjorde ett väldigt bra jobb när han höll lugnet och koncentrerade sig på fisken. Det är helt enkelt goda fiskekunskaper, säger fiskeguiden John Strange till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

Norge