Ida Johanssons familj tvingas betala mördarens rättegångskostnader

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Ida Johanssons anhöriga ville ha ett större skadestånd för mordet på 21-åringen joggingspåret.

Nu tvingas de betala mördarens rättegångskostnader – efter en dom i hovrätten.

– Rätten anser att de redan har fått full ersättning via sitt försäkringsbolag, säger rättsexperten Johanna Björkman i Aftonbladet TV.

Attunda tingsrätt beslutade i februari att de anhöriga till 21-åriga Ida Johansson som mördades i Upplands Väsby inte ska få något skadestånd.

I domen anförde tingrätten att de fyra familjemedlemmarna redan fått schablonbeloppet på 50 000 kronor var via sitt försäkringsbolag.

Familjen överklagade beslutet till hovrätten som i dag meddelade att de får nej även där.

Familjen förlorande part

Enligt också hovrätten har de fått tillräcklig kompensation genom sitt försäkringsbolag.

Nu tvingas familjen i stället betala för mördarens rättegångskostnader i hovrätten på 8 359 kronor.

Eftersom det bara var skadeståndsdelen som överklagades behandlades målet som tvistemål. Och då är huvudregeln att det är den förlorande parten som ska betala den andres rättegångskostnader.

– I svenskt rättsväsende har man satt ett schablonbelopp är 50 000 kronor. Det har alltså familjen fått via sitt försäkringsbolag och det tingsrätten säger är att de redan har fått full kompensation i den delen. Det familjen har velat ha är lite högre kompensation, 100 000 kronor, och det anser man är för högt, säger rättsexperten och tidigare åklagaren Johanna Björkman till Aftonbladet TV.

Dömdes till vård

Ida Johansson hittades mördad i ett motionsspår i augusti i fjol. En nu 20-årig man dömdes av tingsrätten i februari till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt den rättspsykiatriska utredning som genomfördes under utredningen led 19-åringen inte av en allvarlig psykisk störning, och skulle därför kunna dömas till fängelse.

Men under rättegången beslutade rätten att inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd om 19-åringens psykiska hälsa – och deras slutsats blev att 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, och att han fortfarande lider av den – och att han därmed bör dömas till vård.

Aftonbladet/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN