Kumla

Anders tvingas flytta efter 20 år

Av: 

Mary Mårtensson

NYHETER

Pappan: "Det kommer ta flera år för honom att anpassa sig"

Anders, 40, har autism och svår utvecklingsstörning.

Efter 20 år vill Kumla kommun flytta honom från hans boende.

Högsta förvaltningsdomstolen ger nu kommunen rätt.

– Vi är oerhört besvikna. Vi tror att det kommer ta många år för Anders att anpassa sig, säger hans pappa Leif Ekström.

Anders Ekström, 40, har autism och svår utvecklingsstörning. Hans sociala förmåga är på en 2-årings nivå. Han kan bara säga enstaka ord.

Hans hemkommun är Kumla. Men sedan 1996 har Kumla bekostat ett LSS-boende på Sanna gård i Lekebergs kommun, som drivs av antroposoferna. Där började Anders i daglig verksamhet redan 1992.

Han pysslar i trädgården och med djuren, sågar ved, kör skottkärra, får badterapi, rörelseterapi och musikterapi.

– Vi har varit väldigt nöjda. Det fungerar väldigt bra för Anders. Livet blir ju ganska svårt med utvecklingsstörning och autism. Men jag tror inte han kan må så mycket bättre. Vi tycker han lever ett gott liv, säger Leif Ekström, pappa och god man.

Men detta tar Kumla kommun ingen hänsyn till, utan vill flytta Anders till ett boende i den egna kommunen. På så sätt vill man kunna garantera honom ett lämpligt boende även i framtiden.

Avslår överklagandet

– Vi kan garantera att vi håller den kvalitet som han behöver, här. Det kan vi inte om vi köper platser av privata vårdgivare, säger Gunnel Kask, ordförande (s) i socialnämnden.

Hon tror att flytten blir positiv för Anders. Att han bott på Sanna gård i 20 år och har starka band till personal, miljö och övriga boenden tar kommunen heller ingen hänsyn till. En flytt kommer innebära att han förlorar nästan hela sitt sociala nätverk.

Leif Ekström överklagade beslutet ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen som beviljade prövning. Domstolen avslår nu överklagandet.

Skälet är att domstolen enligt LSS-lagen inte har att ta ställning till var – utan endast om – den enskilde tillförsäkras goda levnadsvillkor. Det bedömer man att Kumla kommun kan.

Flytten riskfylld

– Vi är besvikna, ledsna och arga. Vi trodde ju att domstolen skulle ta hänsyn till att Anders bott på Sanna gård så länge, säger Leif Ekström, som tror att flytten kommer att drabba sonen mycket hårt.

– Vi tror inte att han kommer att få goda levnadsvillkor eftersom det kommer att ta många år för honom att anpassa sig. Det ligger i autismen, att det är svårt att anpassa sig. Och vi vet ju hur det varit andra gånger det varit förändringar i hans liv.  Det är inte så mycket som går att förklara för Anders.

Intyg från flera läkare och psykologer styrker att Anders höga grad av autism och svåra utvecklingsstörning gör den planerade flytten riskfylld. Det tog Anders många år att få ett fungerande samspel och kommunikation. Det tar mycket lång tid att lära känna honom och tolka hans mycket sparsamma signaler. Det handlar om åratal.

Sex månaders inskolning

Att rycka upp Anders från en välkänd miljö och kända rutiner kan få stora konsekvenser för hans utveckling. Han riskerar förlora sina förmågor.

Kommunens planerar att låta Anders bekanta sig med det nya boendet under sex månader.

– Det låter bra, men det är inte säkert att det fungerar för Anders. Vi tror inte det, säger Leif Ekström.

Ett justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen hade skiljaktig mening och påpekar att en flytt innebär så allvarliga olägenheter för Anders att han därigenom inte kan tillförsäkras goda levnadsvillkor. Därför bör beslutet upphävas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Belgien–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kumla

Högsta förvaltningsdomstolen

Autism