Sju års fängelse för dansk IS-bagare

Foto: Terrorsekten Islamiska staten.
NYHETER

En 24-årig pizzeriaägare i Danmark har dömts till sju års fängelse för terrorbrott, sedan han anslutit sig till IS i Syrien.

Det gick ett sus genom rättssalen när straffet lästes upp, eftersom åklagaren hade yrkat på sex års fängelse. Mannen, som är både turkisk och dansk medborgare, får dock behålla sitt danska medborgarskap.

Poserade med gevär

– Min klient har något blandade känslor efter att han hört domen. Han är förvånad över att straffet är hårdare än vad åklagarmyndigheten krävt. Å andra sidan är han lättad över att han inte fråntas sitt medborgarskap och utvisas, säger advokat Janus Malcolm Pedersen.

Domstolen slog fast att mannen aktivt deltagit i krigs- och vapenträning tillsammans med terrorgruppen. Bland bevisen mot mannen finns foton där han poserar med gevär. Under sommaren 2013 reste mannen vid två tillfällen till Syrien via Turkiet och stannade i ett IS-läger under tio dagar respektive en månad, innan han reste tillbaka till Danmark.

Drev pizzeria

24-åringen, som drivit en pizzeria i Danmark, förnekar att han har slagits för IS, men erkänner att han har arbetat som kock och bagare åt gruppen i Syrien.

Fler än 125 danskar tros ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak, enligt danska underrättelsetjänsten. Minst 27 av dem har dödats.

TT