Vänj er vid tanken på Trump som president

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: ANDREAS BARDELL

BOSTON. Det kan kännas både skrämmande och bisarrt men det är dags att vänja sig vid tanken att Donald Trump kan bli presidentkandidat.

Många amerikaner har tappat tron på sitt land och sina ledare. Nu är de beredda att testa vad som helst. Bara det är annorlunda.

Trump inte bara vann i New Hampshire. Han krossade fullständigt sina motståndare med mer än dubbla antalet röster jämfört med tvåan John Kasich.

Med segern visade Trump att han kan omsätta sina stora ledningar i opinionsmätningarna i faktiska röster. Det ger honom ett kraftigt momentum inför primärvalen i South Carolina nästa vecka och tio andra delstater på Super Tuesday den 1 mars.

Är annorlunda

Många förfäras av Trumps vulgära kampanj där han använder könsord, mobbar och förnedrar sina motståndare på ett sätt som aldrig tidigare skett i en amerikansk valrörelse. Experter menar att han i längden inte kan fortsätta så om han vill kunna bli vald.

Men Trumps attraktionskraft ligger just i att han är så annorlunda. Att han vågar säga sanningar och ta upp problem som vanliga människor känner är viktiga, som invandring.

Med sin bakgrund som tv-stjärna är han lika mycket underhållare som politiker och drar tusentals anhängare till varje möte. Bara Sanders kan mäta sig med den hype som råder kring Trump.

Ses som en vinnare

Anhängarna verkar bry sig mindre om hur Trump ska lyckas. Jag har suttit på valmöten där Trump inte ger konkreta svar på en enda fråga men väljarna går därifrån nöjda ändå. De ser i honom en framgångsrik affärsman, en vinnare. De litar på att han blir lika duktig på att styra USA som sitt företagsimperium.

Den dagen Trump blir mer som en vanlig kandidat riskerar han att förlora sitt stöd.

Två revolutioner pågår samtidigt i USA och resultatet av dem är två extrema kandidater som ingen av dem skulle ha en chans i ett normalt presidentval.

Trumps bas är den vita arbetarklassen som känner sig som förlorare och för vilken den amerikanska framgångsdrömmen framstår som ouppnåelig.

Demokraten Bernie Sanders väljare är vita akademiker som känner sig som förlorare och inte heller tror på den amerikanska drömmen längre.

Vem kunde tro att ledarna efter de två första valen i Iowa och New Hampshire skulle vara en högerpopulist och en socialist?

Fruktar landets utveckling

Mellan Trump och Sanders hängivna anhängare står resten av Amerika som med förfäran ser på deras framgångar. Under de två veckor jag följt primärvalskampanjen har jag mött många amerikaner som betraktar både Trump och Sanders som galningar, var och en på sitt sätt, och fruktar för sitt lands utveckling.

Men Sanders har i Hillary Clinton en skicklig motståndare som trots allt är lite av en favorit och kan ge honom en match om nomineringen. Ska han på allvar kunna utmana henne måste han få med sig de svarta väljarna.

Problemet på den republikanska sidan är att Trumps motståndare inte kan ena sig kring en kandidat som kan utmana honom.

Tvärtom är det republikanska fältet ännu mer splittrat efter New Hampshire. Något som spelar fastighetsmiljardären i händerna. New Jersey guvernören Chris Christie hoppade av i dag men det är fortfarande alldeles för många kandidater kvar.

Bäddar för en lång kamp

För att bli republikanernas presidentkandidat måste man normalt vinna antingen i Iowa eller New Hampshire. Det skulle i så fall betyda att bara två extrema högerkandidater som har chansen, Ted Cruz och Donald Trump.

Men årets valrörelse liknar ingen annan så det är inte säkert att den sanningen gäller längre. I dagsläget har såväl Marco Rubio, Jeb Bush och John Kasich chansen. Ingen av dem har en tanke på att ge upp.

Det bäddar för en lång och bitter kamp innan någon samlat in det nödvändiga antalet delegater för att få nomineringen.

Karl Rove, George W Bush valstrateg och stabschef, tror att det mycket väl kan sluta med att nomineringen avgörs först på republikanernas konvent i sommar. En utveckling som i så fall skulle splittra det redan kraftigt delade partiet ytterligare.

Årets amerikanska presidentval är tveklöst det mest spännande och ovissa på länge.

Publicerad: