Ny sammandrabbning i riksdagen

1 av 8 | Foto: TT
Anna Kinberg Batra.
NYHETER

Knappt har stridsröken lagt sig efter söndagens debatt i SVT förrän partiledarna drabbar samman igen. I dag är det dags för riksdagens sedvanliga partiledardebatt efter höstens budget och budgetmotionerna.

Till skillnad från tv-debatten så är det ingen utomstående som nu bestämmer ämnena, och partiledarna håller därtill egna tal utan att någon avbryter hela tiden — talmannen är betydligt tuffare än programledarna i det avseendet.

Vem som bildar regering med vem efter nästa val kommer heller inte att dominera lika mycket, även om statsminister Stefan Löfven sannolikt kommer fortsätta att pressa Moderatledaren Anna Kinberg Batra om Sverigedemokraterna.

Lär vara mer försiktig

Däremot lär han vara lite mer försiktig i sitt ordval, sedan SD valt att KU-anmäla honom för påståendet att de är ett nazistiskt parti, något som Löfven förtydligade efteråt med att han syftade på partiets rötter, vilket han i och för sig även sade i samband med påståendet.

Ekonomin och det faktum att samtliga Allianspartier lagt budgetar i balans, till skillnad från regeringen, kommer att ta stort utrymme, liksom frågan om hur trösklarna in på arbetsmarknaden ska sänkas för nyanlända. Den tidsinställda vinster-i-välfärds-bomben lär också återigen komma upp på bordet.

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM