Här kan han ha förlorat valet

1 av 3

I en timme lyckades Donald Trump hålla sig till sin nya taktik och verka lugn och presidentmässig.

Sen brast det när han än en gång chockade nationen genom att vägra säga att han kommer att acceptera valresultatet.

Där kan han ha förlorat valet.

För Donald Trump var förutsättningarna inför debatten väldigt klar. Han ligger under i nästan alla opinionsmätningar. Han var tvungen att på något sätt vända valvinden.

Redan från start var det väldigt tydligt att Trump bestämt sig för en ny taktik. Han tänkte inte låta sig provoceras av Hillary Clinton när hon talade illa om hans företag, anklagade honom för att utnyttja illegala invandrare i sitt företag eller för att inte betala federal skatt.

Istället ignorerade han vartenda bete Clinton slängde åt honom. Han var lugn och stoisk. Koncentrerade sig på att berätta vad han själv ville göra och vad han anser är fel med USA.

Under den första halvtimmen lyckades de två kandidaterna tala mer sakpolitik än de gjorde under de tre timmar som de två första debatterna varade. En tuff, bra debatt där det blev väldigt tydligt vilken politik de står för och hur mycket de skiljer sig åt. Mycket tack vare att debattledaren höll kandidaterna i schack på ett helt annat sätt än vid de tidigare debatterna.

I drygt 45 minuter kändes det som Donald Trump gjorde väldigt bra ifrån sig. Kanske var detta kvällen då han skulle lyckas övertyga det amerikanska folket om att han är presidentmässig och kompetent nog för att styra landet.

Sedan rämnade fasaden.

Katastrofen började när Trump fick frågan om han tänkte acceptera resultatet på valdagen även om han förlorade. Frågan var motiverad eftersom republikanernas kandidat under sina valmöten, särskilt den sista tiden, hävdat att valsystemet är riggat mot honom. Han har hävdat att om Hillary Clinton vinner så beror det på fusk och på att valet "stulits" från honom.

Istället för att fortsätta visa sig som en potentiell ledare för den fria världens mäktigaste nation så svarade Trump att han var beredd att uttala sig först när han sett resultatet. När han fick frågan en gång till svarade han "jag tänker hålla er på halster".

I USA:s moderna historia har det aldrig inträffat att en presidentkandidat från debattscenen inför tiotals miljoner väljare vägrat att acceptera det som är grunden för vår demokrati, att acceptera resultatet av ett demokratiskt val även om man förlorar.

Att underminera tilltron till demokratin så som Trump gjorde med sitt uttalande är detsamma som att säga att man inte accepterar den demokratiska processen som är grundbulten i vårt samhällssystem. Grundbulten för att försäkra sig om en fredlig maktövergång mellan två presidenter. Mer än en av Trumps anhängare har talat om inbördeskrig om Trump inte vinner.

Jag tror att detta var ögonblicket då Trump verkligen riskerar att ha förlorat valet.

Hans ifrågasättande av den amerikanska demokratin gick säkert hem bland hans kärnväljare, de tiotusentals som kommer till hans valmöten och ropar "Lås in Hillary Clinton".

Men dem har han redan i sin hand.

Vad Donald Trump behövde göra i denna debatt var att locka de som fortfarande inte har bestämt sig. De som fortfarande funderar på om de ska rösta på Trump eller på Clinton eller om de ska rösta överhuvudtaget.

Jag tror inte han lyckades övertala särskilt många av dem.

Efter ögonblicket då han nedvärderade den amerikanska demokratin fortsatte sönderfallet. Han började avbryta Clinton. Han väste i mikrofonen medan Hillary talade "vilken elak kvinna". Plötsligt var det den gamle Trump vi fick se. Han som förlorar kontrollen och babblar på osammanhängande.

En sak lyckades Donald Trump med. Eftersnacket handlar bara om honom och hans uttalande. Kanske är det vad som är Trumps yttersta taktik. Att ständigt chocka för att dominera medieutrymmet och den offentliga diskussionen så att väljarna när de väl står i vallokalen ska rösta på honom.

Hillary Clinton gjorde sin överlägset bästa debatt hittills. Men det var det ingen som pratade om efteråt.

SE HÖJDPUNKTERNA: Debatten på två minuter TV

SÅ VAR DRABBNINGEN: Debattens sju hetaste ordväxlingar

WOLFGANG HANSSON: Där kan han ha förlorat

TRUMPS HÅN: Väste ”hon är en otäck kvinna”
CLINTON VANN: Första mätningen – så tyckte väljarna

VÄGRADE SVARA: Chock efter Trumps uttalande om resultatet

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM