Våldtog 12-åriga dottern – släpps efter bara 60 dagar

Foto: AP/TT
Över 70 000 namnunderskrifter har samlats in – domare John McKeons avgång krävs.
NYHETER

En 40-årig trebarnspappa från Montana i USA våldtog sin 12-åriga dotter, ett brott som kan ge livstids fängelsestraff.

Trots det döms han till endast 60 dagars fängelse.

Något som fått tusentals invånare att rasa och kräva domarens avgång, uppger BBC.

”Flickan hade ingen på sin sida utom rättsystemet, och det svek henne”, skriver en ansvarig för upproret.

Domen mot pappan som våldtagit sin 12-åriga dotter har väckt starka känslor i den amerikanska delstaten Montana.

Trots att han erkänt dömdes han endast till 60 dagar i fängelse, men då han redan suttit häktad 17 dagar behöver han bara avtjäna ytterligare 43 dagar bakom galler.

Den rekommenderade straffsatsen för liknande brott i Montana ligger på 100 års fängelse med möjlighet att bli villkorligt frigiven efter 25.

Förmildrade straff kan ges om den tilltalade behöver behandling.

Pappan har därför genomgått en psykiatrisk undersökning som rekommenderar att han får behandling i stället för fängelsestraff.

Domen innefattar dock en 30-årig villkorlig dom, där pappan slipper fängelse förutsatt att han registreras som sexualförbrytare, deltar i ett behandlingsprogram samt betalar sin dotters sjukvårdskostnader.

”Systemet svek henne”

Invånare i delstaten har rasat mot domen som anses fruktansvärd och alldeles för mild. Över 70 000 namnunderskrifter har samlats in med krav på domarens avgång, och att en åklagare utreder ärendet.

”Flickan hade ingen på sin sida utom rättsystemet och det svek henne. Sextio dagar i fängelse och en villkorlig fängelsedom står inte i alls i proportion till brottet och den skräck som våldtäktsoffret fått utstå”.

Men domaren själv försvarar sitt beslut med att mannen erkänt att han haft sex med sin dotter vid ett tillfälle, vilket bör ses som förmildrande. Erkännandet gjorde även att anklagelserna om ytterligare två övergrepp togs bort från åtalet. Dessutom har både flickans mamma och mormor vädjat om att den våldtäktsdömde pappan ska slippa fängelse.

Mamman: han är inget monster

I ett brev till domstolen skriver dotterns mamma att ”brottet är hemskt” men ber om benådning och säger att hennes make behöver vård.

”Han behöver hjälp, inte att sitta inlåst i 25 år”.

I brevet står även att mannen har två söner som fortfarande älskar honom och att de behöver en far i deras liv, även om detta sker med mycket restriktiva begränsningar.

”Jag skulle vilja se att mina barn har en möjlighet att reparera relationen med sin far”, vädjar mamman och fortsätter:

”Han är inget monster. Bara en man som spårat ur, vilket han kommer att få betala för på många sätt genom att ha förlorat både familj, vänner och sitt egna samvete”, avslutar mamman brevet.

Avgick självmant

Även flickans mormor skriver i ett brev att ”det som han har gjort mot mitt barnbarn är hemskt och att han borde ta konsekvenserna” men att hans barn, och särskilt sönerna, kommer att bli förkrossade om deras pappa inte längre är en del av deras liv.

Enligt USA:s nationella domstolcenter finns två sätt att avsätta en domare i Montana. Antingen genom ett misstroendevotum i delstatens lagstiftande församling, varpå två tredjedelar av ledamöterna måste rösta mot domaren, eller att överdomstolen beslutar om avsättningen.

Dock meddelade den kritiserade domaren redan innan domen blev känd att han går i pension den 30 november, efter 22 år i tjänst.

 PLUS:  Försvunna barn