Läckta mejl visar: Clinton-kampanj försökte flytta valdag

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NEW YORK. Debattfrågor på förhand, försök att flytta ett primärval och skämt om katoliker.

Wikileaks har publicerat tusentals mejl som ger inblickar i det inre livet av Hillary Clintons kampanj.

Demokratens stab beskyller Ryssland – och rivalen Donald Trump – för att vara inblandade i läckan.

Visselblåsar-organisationen Wikileaks säger sig ha kommit över 50 000 mejl som skickats från eller till John Podesta, Hillary Clintons kampanjordförande.

Under de senaste dagarna har ett stort antal mejl publicerats. Wikileaks har uppgett att läckorna kommer att fortsätta ända fram till valdagen.

Clintons rival Donald Trump har gjort sitt bästa för att fästa uppmärksamhet på mejlen. De har dock överskuggats av anklagelserna om sexuella övergrepp som riktats mot honom. Det har fått Trump att hävda att vittnesmålen är riggade.

– Attackerna är orkestrerade av Hillary Clinton och hennes allierade i medierna, sa han i ett tal på torsdagen.

”Glömmer inte en tjänst”

Enligt Donald Trump visar de läckta mejlen att en omfattande korruption präglar Clintons verksamhet. Många andra republikaner är eniga med honom om att de målar upp en bild av Hillary Clinton som en maktspelare: Hon agerar på ett sätt inåt men beter sig helt annorlunda utåt, har intima band till USA:s finanselit och utnyttjar sitt inflytande för personlig vinning.

Ett mejl från 2014 visar hur Clinton-kampanjen försökte flytta primärvalet i Illinois till ett senare datum. Förhoppningen var att medvinden som den republikanske kandidaten hade vid tillfället skulle hinna avta.

”Clintons glömmer inte en tjänst”, står det i mejlet, som är skickat från kampanjchefen Robby Mook till John Podesta.

Om begäran nådde fram är oklart, men valet hölls på det ordinarie datumet.

Olika budskap

Ett annat mejl avslöjar att Hillary Clintons stab fick kännedom om en av frågorna som skulle ställas under en primärvals-debatt i förväg. I ytterligare ett skämtar högt uppsatta personer i staben om katoliker på ett sätt som kan uppfattas som kränkande.

Under förra veckan släppte Wikileaks utdrag från tal som Hillary Clinton hållit för finanseliten på Wall Street. I talen, som Clinton fått stora summor för att hålla, sa Clinton bland annat om att hon drömmer om ”fri handel och öppna gränser”. När demokraten debatterat med Donald Trump har hon uttryckt sig på ett mer protektionistiskt sätt.

Ryssland kan ligga bakom

Clintons stab har svarat på mejlläckorna genom att beskylla Wikileaks för att samarbeta med Ryssland, och kanske även Trump-kampanjen.

Enligt FBI finns det tydliga tecken som pekar på rysk inblandning. Under torsdagen förstärktes den bilden. Då kunde CNN rapportera att en sajt i Ryssland spridit nya mejl, innan Wikileaks publicerat dem. Clintons kampanjordförande John Podesta har också antytt att Donald Trumps stab kan vara inblandad.

Tidigare i veckan sa han till journalister att det verkar som om Trumps kampanj har kännedom om läckorna på förhand.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Publicerad:

LÄS VIDARE