En gripen för branden på Lidl: ”Det är det sjukaste vi har sett”

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

En man har gripits misstänkt för att ha startat en kraftig brand på Lidl i Motala.

Mannen ska ha brutit sig in i butiken, tänt på och sedan jagat vittnen med ett järnrör.

– Det är det sjukaste vi sett, säger Tobias Sundström, operatör vid polisens ledningscentral.

Flera vittnen ringde vid 20.40-tiden på måndagskvällen in till polisen och berättade att en man brutit sig in i en Lidl-butik på Agneshögsgatan i Motala.

– Efter en stund kom mannen ut och gick till angrepp mot ett av vittnena som då tvingades fly. Mannen gick då in i butiken igen och efter en stund började det brinna, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

– Han har slagit sig in i butiken och tänt eld på flera ställen. Vittnen har han jagat undan med ett järnrör. Vi har försökt att få ut honom, men han har vägrat. Till slut har han slagit sig ut genom en vägg, säger Tobias Sundström, operatör vid polisens ledningscentral, till TT.

Fordon från tre kommuner

När räddningstjänsten kom till platsen var mannen dock fortfarande kvar i butiken.

– För deras egen säkerhets skull tvingades vi hålla kvar räddningstjänstpersonalen så att han inte skulle angripa dem. Men efter en stund kom han ut så att vi kunde gripa honom och räddningstjänsten kunde påbörja sitt arbete, säger Magnus Holmström.

Räddningstjänsten är på plats med sju fordon från Motala, Vadstena och Linköping. Vid 23-tiden hade räddningstjänsten ännu inte full kontroll över branden.

– Vi har släckt det vi ser och håller på att ventilera butiken, men det är fortfarande för tidigt att säga att vi har kontroll. Det är en stor byggnad och det kan finnas dolda utrymmen för till exempel ventilation, säger Ulf Waltersson vid räddningstjänsten i östra Götaland.

Inte förhörts

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.
– Vi har ännu inte kunnat höra den gripne mannen som i nuläget är okänd för oss. Han var ganska upprörd så vi får låta honom lugna ner sig lite. Vi pratar med vittnen på platsen, säger Magnus Holmström vid polisen i Östergötland.

Polisen ser inga uppenbara förklaringar till varför mannen gjort som han gjort.

– Det är det sjukaste vi sett, säger Tobias Sundström till TT.

Prognosen är att släckningsarbetet ska vara färdigt klockan 01.

– Men jag vet av erfarenhet att man ibland har lagt på både två och fyra timmar, säger Ulf Waltersson vid räddningstjänsten.

Polisens tekniker väntas komma till platsen tidigast under tisdagen.

– När räddningstjänsten är klara blir det en sedvanlig avspärrning, sedan kommer våra tekniker dit tidigast i morgon, säger Magnus Holmström vid polisen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN