Abdeslam ska hjälpa Frankrike mot IS

1 av 4
NYHETER

Salah Abdeslam ska hjälpa franska myndigheter med information i kampen mot terrorsekten Islamiska staten.

Enligt hans advokat ska Abdeslam, misstänkt för Parisdåden i november förra året, ha gått med på att samarbeta, rapporterar Independent.

Salah Abdeslam greps 18 mars under en våldsam polisräd i Bryssel, bara dagar innan terrordåden i den belgiska staden. Inledningsvis sa Abdeslam att han ville samarbeta med polisen, men ska sedan ha tvärvänt och vägrat att prata.

Nu kommer alltså ytterligare en vändning då den misstänkte terroristen säger sig vilja hjälpa franska myndigheter med information om IS, enligt hans belgiske advokat.

Abdeslam vill också överföras till Frankrike, helst så snabbt som möjligt.

”Jag gav upp”

26-årige Abdeslam har i förhör med belgisk polis berättat om sin inblandning i Parisdåden i november förra året.

Kvällen den 13 november körde han en bil till fotbollsstadion Stade de France. Med i bilen fanns hans goda vän Bilal Hadfi samt två okända irakier.

– Jag var tvungen att komma in på arenan som besökare men jag hade ingen biljett. Jag gav upp så snart jag hade stannat bilen utanför. Jag släppte av mina tre passagerare och sedan körde jag därifrån. Jag körde helt planlöst.

Ingen av hans passagerare lyckades heller ta sig in på själv arenan utan löste ut sina sprängladdningar utanför. En person dog och något tiotal skadades.

Abdeslam beskriver sin roll i dåden som springpojke medan han pekat ut Abdelhamid Abaaoud som hjärnan bakom dåden i Paris.

Han misstänks för att ha hjälpt till i både planering och genomförande av terrordåden i november.

ARTIKELN HANDLAR OM