Svenska Ellen flydde sitt hem för att undkomma Matthew

NYHETER

Vittnar om kaotiskt stämning: ”Vattnet har tagit slut i de stora matvaruhusen”

1 av 28

Svenska Ellen Wyckoff packade ned det viktigaste och lämnade sitt hem.

Hon är en av två miljoner människor som tvingats fly när årtiondets värsta orkan närmar sig den amerikanska sydostkusten.

– Det var för farligt att stanna kvar, säger hon.

Orkanen Matthew närmar sig den amerikanska sydostkusten och väntas drabba området hårt.

Enligt AP är den senaste informationen att Matthew, som spritt förödelse på sin färd över Karibien, kommer att svepa in över staten Florida som en kategori fyra-orkan på en femgradig skala.

I staterna Florida, Georgia och South Carolina råder undantagstillstånd. Två miljoner människor har lämnat sina hem för att ta sig till säkrare områden.

Svenska Ellen Wyckoff och hennes man bestämde sig för att lämna huset i Titusville, Florida, på onsdagsmorgonen.

– Vi såg på nyheterna att inget förändrats och att det skulle bli en kategori fyra-orkan. Då packade vi ned det viktigaste och började köra till Atlanta i Georgia där vi har familj. Vi kom fram på kvällen, säger hon.

”För farligt att stanna”

Huset de bor i är ett trähus omgivet av många träd.

– Det var för farligt att stanna kvar. Det är en oerhört märklig känsla att inte veta vad vi kommer tillbaka till, säger Ellen Wykoff.

Många har förberett sig inför stormen genom att handla förnödenheter och Floridas guvernör Rick Scott varnar för att apoteken kan bli strömlösa till följd av stormen.

– Vattnet har tagit slut i de stora matvaruhusen. Folk har åkt till byggvaruhusen för att köpa material till att barrikadera sina hus. Det har varit lite kaotiskt, säger Ellen Wyckoff.

Hennes tankar går till de som bestämt sig för att stanna kvar.

– Jag har vänner vars partners jobbar som brandmän och stannat kvar för att jobba. Andra har varit med om orkaner förut och känner att det inte är en så stor grej. Jag tror inte att de inser hur hårt Matthew kommer att träffa.

Obama: ”Allvarlig storm”

Orkanen Matthew väntas nå Florida sent på torsdagen, lokal tid, och spås bli den mest skadliga orkanen i området sedan orkanen Andrew 1992.

Enligt USA:s president Barack Obama kan hela USA:s sydostkust påverkas.

– Jag vill betona för allmänheten att det här är en allvarlig storm. Den har redan slagit mot Haiti med förödande resultat, säger han enligt TT.

69 människor har enligt Reuters dött i orkanen, varav minst 65 på Haiti där den orsakat stor förödelse. Dödssiffran väntas stiga.

ARTIKELN HANDLAR OM