Uppgift: ”Putilov” utreds för pengatvätt

Den före detta SD-tjänstemannen som går under pseudonymen Egor Putilov ska utredas för penningtvätt.

Hans fastighetsaffär med en dömd rysk affärsman har anmälts till Finanspolisen, rapporterar Realtid.se, som tagit del av anmälan.

Anmälan gäller den uppmärksammade fastighetsaffären där mannen som kallar sig Egor Putilov fick köpa en villa utanför Stockholm till underpris av en rysk affärsman.

Egot Putilov sålde sedan villan vidare för nästa dubbelt så mycket pengar, vilket Ekot avslöjade.

Enligt den anmälan som Realtid tagit del av misstänks Putilov för att ha agerat bulvan i ett större upplägg – där syftet var penningtvätt. Fastigheten köptes för 6 miljoner och såldes vidare för 12,2.

Den ryske affärsmannen, som sålde villan, sitter sedan en tid tillbaka fängslad i Ryssland och uppges ha kopplingar till ryska myndigheter.

”Jag välkomnar granskningen”

Egor Putilov kommenterar polisanmälan i ett mejl till Aftonbladet:

”Jag välkomnar granskningen förstås då den kan avskriva alla misstankar och rentvå mitt namn från grundlösa anklagelser.”

Polisen vill inte uttala sig om den inlämnade anmälan:

– Vi kommenterar av princip aldrig frågor som handlar om det kommit in en polisanmälan mot en enskild person, säger presstalespersonen Lars Byström till Realtid.

Efter att fastighetsaffären avslöjades stämplade säkerhetsexperter Putilov som en säkerhetsrisk. Som anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli har han bland annat haft fri passage i riksdagen.

– Alla varningsklockor ringer, sa Lars Nicander vid Försvarshögskolan.

Skrev artiklar i olika namn

Personen bakom pseudonymen Putilov, Alexander Fridback, har rysk bakgrund och avslöjades med att ha skrivit flera debattartiklar i olika falska namn, samtidigt som han jobbade på SD:s kansli.

Bland annat skickade han in en debattartikel till Aftonbladet under namnet ”Tobias Lagerfeldt” och det genomgående ämnet var invandring. Han har också arbetat hos flera svenska medier i olika former, och på Migrationsverket.

Putilov säger själv att han arbetar under olika alias av säkerhetsskäl.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN