Verkstadens lunchpaus: Lyssnar på Dagens dikt

NYHETER

Varje dag klockan 12 stannar bilverkstaden i Kista.

Då samlas arbetarna och står i tystnad – för att lyssna på Dagens dikt i P1.

– Det är ett skönt sätt att bryta upp stressen, säger Richard Faist, som arbetar i verkstaden.

Foto: Richard Faist

Att arbeta i en bilverkstad är ett stressigt jobb. Men varje dag klockan 12 lägger arbetarna i verkstaden i Kista ned allt de gör, ställer sig tysta och lyssnar på radion – på Dagens dikt i P1, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Det var två kollegor som flyttade hit från en annan verkstad som tog med sig traditionen för åtta år sedan. Första gången blev vi jätteförvånade och trodde de skämtade, säger Richard Faist, som arbetar i verkstaden, och fortsätter:

– Men sedan blev det ett skönt sätt att bryta upp stressen och göra något som är så långt från verkstadsmiljön man kan komma.

”Vi lämnar allt och vrider upp stereon”

I dag råder stenhård disciplin vid diktavkopplingen.

– Det spelar ingen roll vad man gör eller om man har en kund just då. Klockan 12 lämnar vi allt och vrider upp stereon ordentligt. Sedan samlas vi och står tysta för att verkligen koncentrera oss på dikten. Efteråt brukar vi applådera och återgå till jobbet.

Är det något du skulle rekommendera för andra arbetsplatser?

– Ja, det skulle jag. Det är klart att vissa är väldigt emot det men vissa tycker också väldigt mycket om det och jag tycker alla kan prova. Det tar ju bara några minuter och är ett lätt sätt att stresshantera.

Över 20 000 har sett klippet

Även om arbetskamraterna i verkstaden inte tycker diktstunden är så märkvärdig fick de se på motsatsen när en av kollegorna lade upp ett klipp på sin Facebooksida. Där har nämligen över 23 000 personer sett det på kort tid.

– Vi blev väldigt förvånade att det var så många som hade sett klippet. Det är ju helt otroligt.

”Förut hade vi en fikacirkel”

Diktavkopplingen är dock inte verkstadens första sätt att finna lite ro på arbetstid.

– Ett tag hade vi en fikacirkel. Då turades vi om att baka en gång i veckan och det var lika stenhårt då – inga undanflykter tilläts. Och när det var dags för fikat drog vi fram ett långbord mitt i verkstaden, lade på en duk och fint porslin och tände ljus. Sedan satt vi där och inget kunde störa oss, då fick cheferna skrika bäst de ville.

Det låter som att disciplin är nyckeln till framgång?

– Ja, för man har alltid något att skylla på och det är alltid mycket att göra. Så för att det ska gå måste man ha disciplin – och har man det blir det väldigt bra.