Fakhria, 85, kan bli förlamad – vårdas på fel avdelning

1 av 3
NYHETER

Allt tyder på att 85-åriga Fakhria Saadati har drabbats av en stroke.

Men trots att det har gått två dygn har hon fortfarande inte fått plats på specialistavdelningen på sjukhuset i Malmö.

Orsaken är att antalet vårdplatser minskas under sommaren.

– Jag är så rädd för att hon ska få en blodpropp till. Då riskerar hon att dö, säger barnbarnet Amjad Hosseini.

Först var symptomen övergående. Malmöbon Fakhria Saadati fick lite svårt med balansen, hon repade sig dock snabbt.

Men tidigt i torsdags morse blev det värre.

– Hon ramlade omkull och kunde inte prata. Halva hennes kropp var förlamad. Hon uppvisade alla tecken på stroke, säger Amjad Hosseini, barnbarn till Fakhria.

En släkting slog larm till hemtjänsten, som tog sig till 85-åringens bostad. De gjorde bedömningen att Fakhria behövde akut sjukhusvård.

– De ringde efter en ambulans, men på personalen där sa sa att de inte hade tid att komma. I stället hänvisade de henne till vårdcentralen. Jag förstår inte hur de kunde säga så när hon var så dålig, säger Amjad.

”Ingen hade koll”

Vårdcentralen remitterade Fakhria Saadati direkt till akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– En underläkare på akuten sa till mig att hon förmodligen hade fått en stroke. Jag sa till om att hon skulle få blodförtunnande medicin, och blev lovad det. Men när jag ringde några timmar senare hade hon fortfarande inte fått någon medicin. Då hade ett nytt skift gått på, och ingen hade någon koll, säger Amjad.

Fakhria blev liggande på akuten i fem timmar.

– Jag skickade dit en vän som är jurist som hotade med att vidta åtgärder. Först då fick hon plats på medicinavdelningen. Det ska inte fungera så.

Kan bli förlamad

Men trots att det snart gått två dygn sedan hemtjänsten larmade ambulans har Fakhria inte fått plats på neurologimottagningen, där strokepatienter normalt ska vårdas.

– Vi har inte ens fått någon säker diagnos och de har inte satt in någon behandling. Det är jätteviktigt att åtgärder vidtas så snabbt som möjligt för att undvika bestående men, säger Amjad.

Fakhria Saadati har i nuläget mycket begränsad rörelseförmåga. Hon har också svårt med talet. Barnbarnet Amjad är orolig för hur det kommer att gå.

– Hon riskerar att bli förlamad på ena sidan av kroppen. Och det kan gå ännu värre än så. Jag är så rädd för att hon ska få en blodpropp till. Då riskerar hon att dö.

Amjad Hosseini är själv tandläkare och entreprenör på vårdområdet.

– Eftersom jag jobbar med det jag gör så vet jag att det är otroligt viktigt att patienter snabbt får diagnos och bra information. Inget av det har hänt här, säger han.

”Anställda slår knut på sig själva”

Hélène Pessah-Rasmussen, tillförordnad verksamhetschef på neurologen på Skånes universitetssjukhus, medger att det är brist på vårdplatser under sommaren.

– Vi har för få platser. Det finns strokedrabbade som skulle ha haft det bättre på neurologen, men som nu vårdas på andra avdelningar, säger hon, och fortsätter:

– Olika strokefall kräver olika sorters vård, och vi flyttar hela tiden runt patienter för att säkerställa att alla får den vård de behöver. Det är en belastning för både patienterna, anhöriga och personalen. De anställda slår knut på sig själva för att lösa de situationer som uppkommer.

Är oron befogad för att strokepatienter som inte vårdas på neurologen får sämre behandling?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Men vi lägger ner ett oerhört stort arbete för att säkra att det som ska göras blir gjort. Läkare från vår avdelning har ansvar även för strokepatienter som vårdas på andra avdelningar.

Enligt Pessah-Rasmussen beror problemen ytterst på bristande bemanning.

– Det handlar inte om pengar, utan det handlar om att vi inte får tag på folk som kan jobba. Det rör sig framförallt om strokesjuksköterskor.

– I botten är det ett samhällsproblem. Vi måste höja statusen för att få unga att bli motiverade till att lägga ner tiden och kraften som krävs för att jobba med det här. Det är ett väldigt avancerat arbete med mycket ansvar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö