Villapriserna fortsätter uppåt

NYHETER

Småhuspriserna har stigit med nästan 4 procent under den senaste tremånadersperioden, jämfört med den föregående perioden februari–april 2016. Det visar SCB:s småhusbarometer.

På årsbasis har priserna på villor stigit med 10 procent i hela landet. Bland de kommuner som har fler än 50 000 invånare har priserna stigit mest i Östersund, Norrtälje, Södertälje och Järfälla.

De senaste tre månaderna har priserna stigit i 18 av 21 län, jämfört med perioden februari till april. Priserna på småhus steg mest i Jämtland och i Gotlands län. I Kalmar och Hallands län sjönk priserna och i Blekinge stod priserna still. I de tre storstadsregionerna steg priserna mellan två och fyra procent.

Över hela landet

Det senaste året har priserna stigit i alla svenska län, mest i Stockholm, Jämtland, Gotland och Uppsala. Lägst prisuppgång har det varit i Norrbotten och i Västerbotten.

I de tre storstadsområdena har priserna stigit mellan 9-14 procent det senaste året, mest i Stockholm.

Genomsnittsvillan i riket kostade under maj-juli 2,8 miljoner kronor. Medelpriset i Stockholms län under samma period för en villa var 5,5 miljoner kronor, i Västra Götland 2,9 miljoner kronor, och 2,7 miljoner i Skåne.

Omkring 12 000 småhus har sålts under de senaste tre månaderna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM