’Alla vita skator är inte ensamma och utstötta’

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Den vita skatan bor i en rönn i Munsö utanför Stockholm tillsammans med sin familj, där övriga familjemedlemmar är svartvita.

En sällsam fågel kan lätt bli hackkyckling och få leva ensam.

Men bakom Lars Brauns hus på Munsö rumsterar en vit skata för fullt tillsammans med sin familj.

– De bor uppe i en stor rönn vi har här på tomten. Det är fantastiskt, säger han till Aftonbladet.

Gårdagens ornitologiska smällkaramell om den ensamma vita skatan i Örnsköldsvik har fått flera fullfjädrade fågelfantaster att höra av sig till Aftonbladet.

En av dem är 76-årige Lars Braun som likt Ingemar Yngvesson har skådat en udda fågel – en vit skata. Men till skillnad mot Örnsköldvikspippin så är den bleka varelsen inte ensam.

– Den vita umgås med två vanliga skator, mamman och ett syskon. Den svartvita mamman matar den vita och den andra som också är svartvit. Det är fantastiskt att se, säger Lars Braun.

LÄS VIDARE

Hök i området oroar

Tillsammans med frun Karin bor Lars på Munsö utanför Stockholm. Skatfamiljen bor i en stor rönn som står på det jämnåriga parets tomt.

– Vi har en stor åker här, framför en stor skog. Det är bonnvischan så att säga och här verkar skatorna trivas. Vi har haft dem här i många år och min fru är förtjust i fåglar. Hon matar mest gråsparvar och så vidare, men även skatorna, säger Lars Braun.

Paret kommer att fortsätta mata sin vita skata.

– Han är så snäll och jättefin. Bara inte höken kommer. Vi har en hök här som tagit småfåglar förut, säger Lars Braun.

Får se upp

I gårdagens artikel förklarade ornitologen Steve Dahlfors att det är ovanligt med helvita skata med svarta ögon, precis som de två aktuella fåglarna.

Den vita färgen kan göra att de sticker ut och därför lättare kan falla i en hungrig rovfågels klor. Steve Dahlfors säger att vita skator är mycket sällsynta.

– Det är mycket ovanligt och jag har aldrig sett en, även om jag varit ute en hel del, säger Steve Dahlfors och uppskattar att chansen att se en kanske är en på tiotusen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN