Fem gripna och 30-tal omhändertagna vid nazidemonstration

1 av 3
NYHETER

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrala Stockholm under lördagen.

Ett 100-tal personer har omhändertagits, nio personer har gripits misstäntka för olika brott och två personer har skadats – en polis och en demonstrant.

– Vi har haft ett par våldsamma upplopp, säger Lars Byström på polisen i Stockholm.

Uppskattningsvis 500 personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samlades i Kungsträdgården i Stockholm under förmiddagen. De inledde en marsch klockan tolv i riktning mot Mynttorget i Gamla Stan.

En "ganska stor" polisstyrka fanns på plats enligt polisens presstalesperson Lars Byström.

Fem gripna

Vid 14-tiden hade fem personer gripits misstänkta för olika brott, uppger polisen. Personerna greps vid Kungsträdgården samt i Gamla stan, efter att de försökt ta sig in i det område som spärrats av för nazisterna.

– För mig är det motdemonstranter, säger Kjell Lindgren vid polisen.

– Vi har haft ett par våldsamma upplopp men vad jag vet är det inga inrapporterade skador i nuläget, säger hans kollega Lars Byström.

Senare under eftermiddagen vid 16.30 utbröt bråk mellan aktivister från NMR och polisen vid Riddarholmen och Gamla stans tunnelbanestation.

– Vi har haft lite problem där och håller på att ta kontroll över tunnelbanestationen. Det blev bråk och en polis blev skadad, en tandskada, säger Lars Byström.

Också en aktivist skadades i samband med tumultet, enligt polisen.

– En man ska vara skadad, hur allvarligt det är vet man inte, ambulans är på väg, säger Lars Byström.

100-tal omhändertagna

Totalt har nio personer gripits under dagen, fyra av dem är misstänkta för våld mot tjänsteman, tre är misstänkta för våldsamt upplopp, en är misstänkt för förberedelse till grov misshandel och en är misstänkt för främjande av flykt, enligt polisen.

Samtidigt har totalt ett 100-tal personer omhändertagits och avlägsnats. Enligt polisen har de dels bussats ut från centrala Stockholm och dels förts till olika polisstationer.

– De är avlägsnade i följd med polislagen. De har stört ordningen, så vi kör dem från plats A till B och ställer av dem, säger Byström till Aftonbladet.

Den nazistiska sammankomsten är den största som NMR har arrangerat, uppger tidskriften Expo.

Stora avspärrningar

Stora delar av centrala Stockholm berörs. Strömbron, Kungsträdgårdsgatan och Norrbro kommer att spärras av, hur länge beror på vad som händer under dagen. Även Hamngatan kommer att påverkas. Enligt polisen har NMR tillstånd att demonstrerar i Gamla stan fram till klockan 16.30 på lördagen.

Vid 13-tiden meddelade polisen att avspärrningarna runt Kungsträdgården hade hävts.

Samtidigt har det under lördagen pågått en motdemonstration på Sergels torg i Stockholm där 5 000 personer har beräknats delta.

– Målsättningen har varit att vi skulle separera dem och det har vi lyckats med, säger Lars Byström.

 PLUS:  Svenska motståndsrörelsen

ARTIKELN HANDLAR OM