IS-läcka: ”Al-Baghdadi sover med bombväst”

avOskar Forsberg

1 av 7

Terrorgruppen IS pressas allt hårdare av offensiven mot Mosul.

Enligt en anonym källa som tipsar irakiska myndigheter blir IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi alltmer paranoid.

– Han sover inte utan sin bombväst så att han kan utlösa den om han tillfångatas, har informatören uppgett enligt nyhetsbyrån Reuters.

För några veckor sedan började den irakiska underrättelsetjänsten i Bagdad få information via sms från en person inne i Mosul.

Pressad och paranoid

Källan uppger att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi blir allt mer pressad och paranoid.

”Han har rör sig inte lika mycket som tidigare och bryr sig inte om sitt utseende. Han lever under jorden och har tunnlar som tar honom till olika områden. Han sover inte utan sin bombväst så att han kan utlösa den om han tillfångatas”, skriver informatören i meddelandet.

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av meddelandet, som är ett av många sms som kommit från den anonyma uppgiftslämnaren.

I andra meddelanden berättar han om hur terrorgruppen har fullt upp med att avrätta desertörer och misstänkta informatörer.

Oklart var IS-ledaren befinner sig

Informatörens identitet har ännu inte kunnat bekräftas av nyhetsbyrån. Den irakiska underrättelsetjänsten tror emellertid inte att IS-ledaren al-Baghdadi befinner sig i Mosul, utan att han nu lyckats ta sig till al-Ba'aj nära gränsen till Syrien.

I staden Ba'aj bor omkring 20 000 personer och befolkningen domineras av extremister lojala med IS.

Området är också kraftigt befäst och flera långa tunnlar har grävts den senaste tiden, efter att staden blev en knutpunkt i bland annat vapensmuggling, enligt Reuters.

Offensiven fortsätter

Medan Al-Baghdadi sover med sin bombväst på fortsätter offensiven mot terrorsekten med oförminskad styrka. Irakiska regeringsstyrkor har nu återtagit mer än en tredjedel av den östra delen av Mosul, fyra veckor efter att offensiven inleddes för att ta tillbaka staden från IS.

Det rapporterade nyhetsbyrån AFP under tisdagen.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

ARTIKELN HANDLAR OM