Nu kan Monica betala sin skatteskuld: "Det är helt fantastiskt”

1 av 4
NYHETER

Arbetslösa Monica Rolfner fick en restskatt på 18 000 som skulle betalas omgående. Då ryckte hennes bekanta på Twitter in och startade en kampanj för att hjälpa henne.

Manusförfattaren Monica Rolfner, 57, har en enskild firma men är just nu arbetslös och lever på a-kassa. Som egenföretagare har hon tidigare haft problem med att hennes ojämna inkomst har lett till höga skatter.

– Jag tjänar väldigt ojämnt med pengar och får ofta betalt i klumpsummor. Systemen är inte gjorda för att man ska ha ojämn inkomst, får man en stor klumpsumma går nästan allt bort i skatt, säger hon.

Den här gången fick Monica en restskatt på flera hundratusen kronor, varav 18 000 skulle betalas den 26 april. Enligt Monica försökte hon få uppskov hos Skatteverket, men utan resultat. Då skrev hon om sin situation på Twitter.

– Jag beklagade min nöd och skrev att ”den här skatten tar livet av mig”. Då var det en kille som jag känner via Twitter som drog igång en Swish-kampanj, säger hon.

”Vilka underbara människor”

Kort därefter började pengarna ramla in via betalappen Swish.

– Jag fattade ingenting. ”Är det sant, är det riktiga pengar?”, tänkte jag och gick in på kontot och tittade. Det är helt fantastiskt – vilka underbara människor. Över 140 människor har bidragit med 100 kronor, säger Monica.

Tack vare kampanjen på Twitter fick hon in de 18 000 kronorna som behövdes för att betala moms och skatt. De flesta som bidragit är bekanta via Twitter, men hon känner inte många av dem i verkligheten.

Tror egenföretagare känner igen sig

Monica tror att många som hjälpt till är egenföretagare som känner igen sig i hennes situation.

– Det här är ju politikens fel, den har inte hängt med samhället. Egenföretagare och frilansare är inte alltid rika idag, det känns som om det lever kvar att man tror att de är rika skattesmitare.

Vad vill du säga till alla som hjälpt dig?

– Tack, och en stor puss för att jag slipper ha ont i magen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Feelgood